Протидія відмиванню доходів: що змінилося

18:55, 28 апреля 2020
Набув чинності закон, який має вивести доходи з тіні.
Протидія відмиванню доходів: що змінилося
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

28 квітня набрав чинності Закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Важливою його новацією є зміна в операціях по переказах коштів. Тепер, аби переказати кошти на суму 5 тисяч гривень необхідно буде пройти ідентифікацію. Окремі роз’яснення надав Національний банк України (НБУ).

Деталі

Для оплати комунальних послуг ідентифікація не потрібна.

Якщо у Вас є картка банку в якому здійснюєте переказ коштів, то ідентифікація не потрібна.

Якщо йде переказ коштів не ідентифікованого клієнта – треба буде надати паспорт. Це робиться, аби банк міг ідентифікувати платника (боротьба із тіньовими доходами).

Якщ о здійснювати  переказ з-за кордону на валютний рахунок, при умові, що в особи відкритий валютний рахунок в банку, жодних лімітів та обмежень законом не встановлено.

При здійсненні переказів міжнародною системою переказів клієнту необхідно буде мати паспорт і пояснення що це за платіж (в НБУ не пояснюють, чи задовольнить таке «пояснення» банк).

При відкритті депозиту не потрібна довідка про джерело доходу. Підтверджувати походження коштів треба лише під час великих операцій – понад 400 тис. гривень. Підхід до вивчення джерел походження не змінився.

Якщо буде здійснено переказ на суму від 400 тисяч грн., то банк зобов’яже клієнта повідомити джерело доходу. В НБУ вказують на так званих «підозрілих клієнтів»,  для яких не характерні такі великі перекази. Однак експерти вказують на можливість зловживань тут.

Буде потрібна ідентифікація та верифікація власників електронних гаманців. Але не таких гаманців, що використовуються для оплати мобільних послуг. Для них зроблено виняток в законі. Будуть перевіряти потрібно власників гаманців, які купують через них товари чи платять за послуги. Для цього також є час до кінця року. Потрібні документи: паспорт та ідентифікаційний код. Операції через е-гаманці будуть лімітованими, і якщо клієнт дотримуватиметься цих лімітів, він зможе пройти спрощену ідентифікацію.

На думку деяких експертів, окрім того, що даний закон покликаний боротися із тіньовими доходами, він має на меті обкласти податками доходи заробітчан, які переказують кошти.

Олег Гороховський – засновник «Monobank» у своєму блозі в Telegram, аналізуючи даний закон, написав:

«Моє індивідуальне резюме, яка не є офіційною позицією банку: Начебто, нічого військового, але чорт ногу зломить в цих всіх роз'ясненнях і нових інструкціях. Абсолютно не зрозуміло навіщо такий поспіх і суєта в такому складному проекті, як зміна процедури здійснення наймасовішою банківської операції в країні», - відзначив він.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в ніч з 30 на 31 березня депутати прийняли закон про відкриття ринку землі.

 Також нардепи відхилили усі постанови про скасування закону щодо ринку землі.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва