Мінцифри переводить податкові номери в електронну форму, соцмережі висловлюють сумнів

16:20, 15 июля 2020
Рада прийняла Закон, за яким РНОКПП запишуть в паспорт, але забула змінити інші нормативні акти.
Мінцифри переводить податкові номери в електронну форму, соцмережі висловлюють сумнів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство цифрової трансформації сьогодні  похизувалося змінами до Податкового кодексу, до якого доклало руку.

Йдеться про законопроект № 2524  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців», який Верховна Рада затвердила у другому читанні .

В ньому містяться зміни до статті 70 ПК «Державний реєстр фізичних осіб — платників податків», а саме — до пункту 70.9  кодексу.

Тепер він буде  доповнений абзацами такого змісту:

«Підтвердженням достовірності реєстраційного номера облікової картки платника податків є документ, що засвідчує реєстрацію особи у Державному реєстрі (картка платника податків), або дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру, внесені до паспорта громадянина України або свідоцтва про народження.

Особа за власним вибором пред’являє один із зазначених документів для надання даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків. Особа може пред’явити копію документа, що засвідчує реєстрацію особи в Державному реєстрі, у тому числі і в електронному вигляді, за умови наявності в одержувача інформації технічної можливості здійснити перевірку відповідності реєстраційних даних фізичної особи даним Державного реєстру в електронній формі інформаційно-телекомунікаційними засобами з використанням засобів технічного та криптографічного захисту інформації відповідно до вимог законодавства з питань захисту інформації»

Тобто достовірність реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП) тепер необхідно підтверджувати?

РНОКПП можуть вносити  в паспорт або в свідоцтво про народження. Документ можна предявити в електронному вигляді, але є одне «але». Одержувач інформації повинен мати технічну можливість здійснити перевірку цих даних. При цьому повинні використовуватися засоби технічного та криптографічного захисту інформації відповідно до вимог законодавства з питань захисту інформації

Само Мінцифри вважає, що це дасть змогу позбавитися   використання  застарілих довідок  з номером платника податків, а також відкрити шлях  до запровадження е-РНОКПП – зображення в електронному вигляді інформації, що міститься у картці платника податків.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що скоро податковий номер з’явиться в мобільному додатку «Дія».

На ініціативи Мінцифри відреагували соцмережі, які вважають, що реальність дещо інша і державні органи не мають технічної можливості перевіряти РНОКПП. Крім того, українці побоюються, що все закінчиться тим, що все ж таки доведеться з собою носити  паперовий РНОКПП, а також звертають увагу, що для цього необхідно змінити купу нормативних актів (у тому числі ті, що регулюють діяльність нотаріусів).

Раніше Комітет ВР схвалив законопроект про пільги по сплаті судового збору.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси