НАЗК не побачило конфлікту інтересів у залученні суддів до роботи самоврядної організації

18:28, 13 августа 2020
Виконання діючими суддями обов’язків наукових консультантів не є складовою їхніх посадових обов’язків.
НАЗК не побачило конфлікту інтересів у залученні суддів до роботи самоврядної організації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Будь-які члени Науково-консультативної ради при Національній асоціації арбітражних керуючих України не будуть суб’єктами, на яких поширюються вимоги щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Таку відповідь на свій запит отримав голова НААКУ Микола Лукашук від Національного агентства з питань запобігання корупції.

За словами голови, арбітражні керуючі зараз формують Науково-консультативну раду при своїй самоврядній організації і хочуть залучити до її роботи діючих суддів господарських судів, Верховного Суду, які мають науковий ступінь доктора наук або доктора філософії (кандидата наук).

Як вважають в НААКУ, участь в Науково-консультативній раді суддів-науковців, з відповідними навичками щоденного застосування законодавства з питань процедур банкрутства, дозволить реалізувати весь потенціал цього консультативно-дорадчого органу.

Проте, щоб потім не виникало звинувачень у можливому порушенні вимог Закону України «Про запобігання корупції», НААКУ, про всяк випадок, вирішила проконсультуватися з НАЗК.

У своїй відповіді НАЗК, зокрема, зазначило, що вичерпний перелік суб’єктів, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції», визначено в ст. 3 даного закону, і членів науково-консультаційних рад серед них немає. І хоча діючі судді є такими суб’єктами, вони однак не входять до складу зазначених рад за посадою, і їхня робота там не буде складовою посадових обов’язків як суддів.

Таким чином, немає перешкод для обрання діючих суддів членами Науково-консультативної ради при НААКУ, і відсутня необхідність виконання ними вимог Закону України «Про судоустрій та статус суддів» у частині запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді