Законопроект №2194 назвали земельною конституцією

17:29, 25 сентября 2020
Законодавчий акт практично готовий до ухвалення в цілому, але для внесення у сесійну залу чекають на слушний момент.
Законопроект №2194 назвали земельною конституцією
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Державна земля сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів практично доінветаризовується органами Держгеокадастру і готова до передачі об’єднаним територіальним громадам. Крім того, до другого читання майже готовий законопроект № 2194, який визначає новий механізм управління та дерегуляції у сфері земельних відносин. Про це стало відомо після онлайн конференції, проведеної Київською школою економіки, у якій взяли участь основні стейкхолдери земельної реформи.

Ухвалення наприкінці березня нинішнього року законопроекту щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (реєстр. № 2178-10) тільки запустило земельну реформу. Ринок землі буде поступово відкриватися з 2021 року, купувати та продавати сільськогосподарську землю вже зможуть фізичні особи – громадяни України.

Проте, відкритим ще залишається питання – яким чином буде здійснюватись контроль та управління земельними ресурсами.

«Відповідне законодавство треба не тільки прийняти, але й імплементувати. І все це має відбуватись прозоро. Інакше оборудки з землею та схеми незаконної приватизації нікуди не дінуться, і це завалить усю реформу», - зазначив президент Київської школи економіки, колишній міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, за каденції якого земельна реформа, власне, і розпочалася.

На що спрямований законопроект 2194

За словами голови аграрного комітету Верховної Ради Миколи Сольського, законопроект врегулює наступні питання:

  • Громади, а не Держгеокадастр почнуть розпоряджатися землями, що знаходяться за межами населених пунктів.
  • Система землеустрою кардинально спроститься.
  • Переважне право на приватизацію, купівлю, оренду, користування землею буде чітко визначене.

«Законопроект має дати відповідь громадянам та бізнесу на питання щодо користування надрами, механізмів зміни цільового призначення земель, розмірів компенсації при застосуванні переважного права», - зазначає голова комітету.

Новою земельною конституцією назвав законопроект голова Держгеокадастру Роман Лещенко.

«Передача землі громадам – це ключовий стовп земельної реформи. Це питання наведення порядку. Це знищення монополії державного органу, де посадова особа розпоряджалась мільйонами гектарів землі. Не може чиновник з Києва визначати долю пасовища у Карпатах», - переконаний він.

Безвідповідальне управління земельними ресурсами і безоплатною приватизацією землі у попередні роки призвело до того, що із 10,5 млн. га державної сільськогосподарської землі, кількість якої наводили у 2013 році, реально у державній власності залишилось менше 7 млн. га. Це встановила інвентаризація державних земель, проведена за нинішнього керівництва Держгеокадастру. Щодо виявлених незаконних оборудок вже порушуються кримінальні провадження.

Крім децентралізації законопроект передбачає максимальну дерегуляцію земельних відносин, щоб громада отримала змогу ефективно управляти своїми територіями. Держгеокадастр залишиться лише як сервісний орган, та інстанція, де можна буде в адміністративному порядку оскаржити земельні рішення, або бездіяльність органів місцевого самоврядування.

«Кінцева мета земельної реформи саме і полягає в тому, щоб створити в Україні умови, за яких звичайний громадянин, або підприємець зможе швидко і безпроблемно отримати доступ до земельних ресурсів, щоб займатися тими видами діяльності, які його цікавлять», - підсумовує старший проектний менеджер Офісу реформ Кабінету Міністрів України Андрій Мартин.

Готовність законопроекту до ухвалення вцілому

За словами Миколи Сольського, сьогодні обсяг законопроекту зріс від 300 до понад 800 сторінок. Після першого читання надійшло понад 2 500 правок, адже законопроект зачіпає велику кількість питань. Там не тільки передача земель громадам та механізми управління останніми своїми земельними ресурсами, він також визначає принципи встановлення меж культурної та архітектурної спадщини, заповідників тощо

«Остання порівняльна таблиця сьогодні роздана члена аграрного комітету. На наступному тижні плануємо провести фінальне засідання. На мій погляд, підтримка законопроекту у комітеті є. А от з днем винесення його в Раду треба добре подумати. Документ дуже важливий, не бажано його обговорювати при наявності зайвих бурхливих емоцій. На жаль, все що зараз робиться в Раді, знаходиться під впливом місцевих виборів 25 жовтня. Це також відображається на кількості мажоритарників, які приходять до сесійної зали», - додає голова комітету.

Крім того, він повідомив, що може виникнути незапланована перешкода – у секретаря комітету виявлений коронавірус, і всі члени комітету зараз здають тести. Може таке статися, що агрокомітет парламенту піде на вимушений карантин.

Коли передаватимуть землю

За словами голови Держгеокадастру Романа Лещенка, йому для передачі державних земель до об’єднаних територіальних громад не обов’язково чекати на ухвалення законопроекту № 2194. Розпочати цей процес вже дозволяють положення ст.117 Земельного Кодексу України, які регулюють процес передачі земельних ділянок державної власності у комунальну власність чи земельних ділянок комунальної власності у державну власність.

«Після місцевих виборів усі землі поза межами населених пунктів будуть передані ОТГ, які сформовані згідно Постанови Верховної Ради. Цим кроком хочемо забезпечити реальне функціонування ОТГ з реальними земельними повноваженнями», - підкреслив очільник Держгеокадастру.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Костін
    Андрій Костін
    Генеральний прокурор України
  • Юрій Жизнєвський
    Юрій Жизнєвський
    голова Житомирського апеляційного суду
  • Микола Мойсюк
    Микола Мойсюк
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Олена Соколенко
    Олена Соколенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Ростислав Кузан
    Ростислав Кузан
    суддя Львівського окружного адміністративного суду