Степанов звинуватив депутатів у тому, що вони 29 років не помічали медицину

12:58, 4 декабря 2020
Саме таким аргументом він відповів на питання про те, чому його міністерство не передбачило у бюджеті більше коштів на медицину.
Степанов звинуватив депутатів у тому, що вони 29 років не помічали медицину
Источник фото: unn.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов 4 грудня виступав за трибуною Верховної Ради. В цілому, його виступ не був присвячений висвітленню ситуації щодо боротьби із коронавірусом – лейтмотивом промови був заклик до народних депутатів передбачити у Державному бюджеті на 2021 рік кошти для підвищення заробітної плати медичному персоналу:

  • Для лікарів – до 23 тисяч гривень;
  • Для середнього медичного персоналу – до 17 тисяч гривень;
  • Для молодшого медичного персоналу – до 12 тисяч гривень.

Він наполягав на тому, що у разі відсутності відповідного підвищення оплати праці медичні працівники, імовірніше за все, залишать країну у пошуках кращої долі. А тому пан Степанов закликав законодавців передбачити у держбюджеті 5% ВВП на фінансування медичної галузі.

Втім, навіть такі, здавалося б, політично нейтральні заяви міністра викликали певну опозицію у депутатів. Так, народна депутатка Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що у міністра, який позиціонував себе як голос лікарів, «яких влада не помічала 29 років», була можливість передбачати у проєкті бюджету потрібну кількість коштів на ці видатки. У відповідь Максим Степанов звинуватив депутатку у тому, що «у тому числі вона» 29 років не помічала медицину. На твердження про можливість передбачити коштів у проєкті бюджету міністр не відреагував.

На цьому обговорення фінансових питань, а разом з ними і майже всього змісту виступу міністра переважно закінчилося. Депутати почали ставити питання, пов’язані із пандемією. Так, Нестор Шуфрич поставив питання про те, чому Україна не розглядає питання про закупівлю російської вакцини «Спутнік V», назвавши її «найдешевшою і найбезпечнішою». Міністр охорони здоров’я, у свою чергу, зазначив, що на сьогодні російська вакцина не пройшла третього етапу клінічних тестувань, без якого говорити про «безпечність» вакцини не можна. У свою чергу, вакцини, які Україна вже планує закуповувати, пройшли всі стадії клінічних досліджень і показують себе безпечними для використання. Крім того, закуповуватися будуть лише ті препарати, які будуть кваліфіковані ВООЗ.

Депутат фракції Голос Ярослав Железняк виступив із критикою карантину вихідного дня і акцентував увагу на тому, що сам Степанов постійно змінює свою думку про його ефективність: «30 листопада, заява міністра охорони здоров’я – ну, це напевно Ви були – що карантин вихідного дня не спрацював. І початок грудня, 2 грудня, якщо не помиляюся, заява того ж самого міністра – поки що не звільнили: “Карантин вихідного дня працює”. То спрацював чи ні?..». На це Максим Степанов відповів, що нардеп та ЗМІ неправильно інтерпретували його заяви. У своїх виступах він мав на увазі, що карантин вихідного дня виявився неефективним для досягнення максимально планованого показника скорочення захворюваності у 20%. У свою чергу, абсолютно він таки зміг скоротити динаміку поширювання хвороби, завдяки чому можна говорити про його ефективність, як таку.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, коли в Україні запровадять жорсткий карантин та що потрібно знати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області