У США пропонують збільшити ВС до 13 суддів, щоб «припинити здавати його республіканцям»

12:26, 15 апреля 2021
Цю суто політичну пропозицію підтримують далеко не всі демократи — зокрема, не в захваті від неї Джо Байден.
У США пропонують збільшити ВС до 13 суддів, щоб «припинити здавати його республіканцям»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Коли восени минулого року в Україні після визнання КСУ кримінальної відповідальності за недостовірне декларування неконституційною почалася так звана «конституційна криза», звучали різноманітні способи її подолання. Одним із таких способів була пропозиція збільшити кількість суддів у КСУ, щоб за рахунок нових призначень нейтралізувати вплив «недоброчесних» суддів. Проте такий підхід до проблеми («не можеш нічого зробити – збільши») не є суто українською фішкою. Так, у Конгресі США законодавці найближчим часом мають представити законопроект  про збільшення кількості суддів Верховного суду з 9 до 13 – про це повідомляє NBC News.

Така пропозиція вкотре оприявнює ідеологічну прірву, яка існує між сучасними демократами і республіканцями, і є реакцією на наявний баланс сил (а точніше – його відсутність) у ВС між консерваторами і лібералами. Протягом свого президентства Дональд Трамп призначив до Верховного суду 3 суддів – включно зі скандальним призначенням Емі Коні Баррет напередодні виборів. У підсумку, на сьогодні у ВС 6 консервативних суддів та 3 ліберальних. Це може певним чином стати на заваді реалізації деяких ініціатив демократів, попри те, що вони мають більшість в обох палатах парламенту.

Сподіватися на зміну балансу сил у найближчий час без «втручання» не доводиться. Адже першим кандидатом на відставку є суддя-ліберал Стівен Брейєр, якому вже за вісімдесят і який раніше виявляв бажання залишити свій пост у разі перемоги кандидата-демократа на виборах. Двоє суддів-консерваторів, яким за 70, також, скоріше за все, оберуть таку тактику і чекатимуть обрання президента-республіканця. У свою чергу, збільшення кількості суддів до 13 дозволить демократам призначити до ВС ще 4 суддів, і лібералів у Верховному суді буде на одного більше.

«Цей законопроект ознаменовує нову еру, у якій демократи нарешті припинять здавати Верховний суд республіканцям», – заявив один зі сподвижників законопроекту, колишній сенатор Браян Фелон. Також він зазначив, що ВС «зламаний і потребує реформування». Ініціатори законопроекту планують офіційно анонсувати його перед Верховним судом.

Разом з тим, існують серйозні сумніви щодо того, чи підтримає таку пропозицію більшість у Конгресі. NBC повідомляє, що ідея збільшити склад Верховного суду не має одностайної підтримки навіть у лавах Демократичної партії, не говорячи вже про республіканців. У тому числі радше проти цього законопроекту виступив Джо Байден, який зазначив, що він «не фанат» такої пропозиції.

Тож, не зрозуміло, чи вдасться авторам законопроекту таки перетворити його на закон і збільшити кількісний склад Верховного суду. При цьому варто мати на увазі, що подібні дії можуть створити неприємний прецедент. Так, через це Верховний суд може збільшуватися щоразу, коли президент і більшість в обох палатах будуть представниками однієї партії, що точно не можна назвати позитивною тенденцією для американської політики та суспільства.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва