Е-лікарняний: що це таке і як працюватиме

12:45, 10 июня 2021
Мінцифра спільно з МОЗ запустили систему електронних лікарняних.
Е-лікарняний: що це таке і як працюватиме
Джерело фото: ua.news
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні запустили систему електронних лікарняних. Презентація відбулася у Київській міській клінічній лікарні №7, де були присутні віцепрем'єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, перший заступник міністра соціальної політики України Євген Котик.

Михайло Федоров у своєму виступі зазначив, що в Україні близько 5,5 мільйонів людей щороку йдуть на лікарняний, на це виплачується 18 млрд. грн.

Відтепер після обстеження пацієнта лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у реєстрі та завіряє його власним кваліфікованим електронним підписом (КЕПом). Людина одразу ж отримує про це смс-повідомлення.  За декілька секунд інформація звідти потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду — і пацієнту приходить друге сповіщення. Там формується електронний листок непрацездатності — це саме той документ, за яким будуть нараховані виплати. Кожен документ можна перевірити за спеціальним номером на сайті ПФУ.

«Ні Пенсійний фонд, ні роботодавець не знатимуть діагнозу пацієнта, як це було раніше. Відкритою буде інформація, яка необхідна для нарахування виплат: причина непрацездатності, період лікарняного та лікар, який його виписав», - зазначив міністр.

Також, за словами чиновників, після захворювання, щоб закрити лікарняний, пацієнту не потрібно їхати за підписом лікаря до медзакладу та чекати в черзі. Лікарняний закривається автоматично в останній день захворювання, якщо немає потреби його продовжувати.

«Із червня по серпень в Україні діятиме перехідна модель впровадження е-лікарняних: медичні заклади поступово почнуть формувати електронні медичні висновки про тимчасову непрацездатність. А з 1 вересня цього року всі медзаклади видаватимуть е-лікарняні», — підкреслив Віктор Ляшко.

За його словами, перехідний період потрібен, аби за цей час лікарі навчилися працювати із системою, а електронним лікарняним можна було покрити всю країну.

На запитання журналістів, чи не буде тут зловживань і так званих продажів лікарняних, Віктор Ляшко рекомендував у таких випадках звертатися до правоохоронних органів.

У свою чергу Михайло Федоров зазначив, що така система допоможе виявляти нечесних лікарів. Бо буде видно, що один лікар видає 500 лікарняних, а інший 5, відтак можуть виникнути питання, чому так відбувається. Також, за його словами, буде неможливо підробити листки непрацездатності.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Президент доручив визначити точні строки виплат за карантин, лікарняних та декретних.

Додамо, що Зеленський підписав закон про відновлення виплати лікарняних.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді