Кабмін пропонує надавати кошти заробітчанам на ведення бізнесу

18:10, 6 июля 2021
До парламенту внесено законопроект, яким пропонується надавати кошти трудовим мігрантам на реінтеграцію в Україні.
Кабмін пропонує надавати кошти заробітчанам на ведення бізнесу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про прийняття за основу проекту Закону № 4669  про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів, який розроблений Кабінетом Міністрів України. У пояснювальній записці чиновники зазначають, що метою є запровадження програми сприяння інвестуванню зароблених громадянами України за кордоном коштів у розвиток малого та середнього підприємництва в Україні.

Проектом акта пропонується внести зміни до законів України “Про зайнятість населення” та “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”.

Пропонується прописати, що Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, його територіальні органи сприяють реінтеграції трудових мігрантів, які виявили намір повернутися або повернулися в Україну, шляхом надання інформації про:

1) перелік послуг, що надаються територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції;

2) можливості та умови працевлаштування в Україні;

3) загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття;

4) можливості підтвердження професійної кваліфікації, здобутої шляхом неформального/інформального професійного навчання, в тому числі отриманого за кордоном.

В Головному науково-експертному управлінні (ГНЕУ) звернули увагу, що назва проекту, у якій йдеться про запровадження допомоги, не узгоджується з його змістом. У проекті, крім вказаного питання, передбачаються й інші заходи забезпечення реінтеграції трудових мігрантів, про що написано вище, відтак експерти вказують на потребу уточнення.

Чиновники хочуть громадянам України, із числа трудових мігрантів, які повернулися в Україну і мають намір розпочати підприємницьку діяльність, надавати допомогу для економічної реінтеграції. Її можуть отримати особи, які мають страховий стаж понад десять років, за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття одноразово на безповоротній основі. Ті, хто має стаж менше 10 років, можуть одноразово отримати допомогу для економічної реінтеграції на поворотній основі за рахунок коштів державного бюджету.

Право на отримання допомоги для економічної реінтеграції мають за умови:

1) інвестування коштів, отриманих трудовим мігрантом від оплачуваної діяльності за кордоном, в започаткування/розвиток власної підприємницької діяльності в Україні. Розмір інвестиції повинен бути пропорційним або перевищувати розмір допомоги для економічної реінтеграції;

2) підтвердження отримання коштів від оплачуваної діяльності за кордоном;

3) проходження конкурсного відбору проектів бізнес-планів;

4) реєстрації в установленому законом порядку юридичної особи або фізичної особи — підприємця.

Перевірка інвестованих коштів проводиться територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції.

Також громадянам надається:

1) безоплатні індивідуальні і групові консультації з питань організації підприємницької діяльності із залученням на громадських засадах працівників органів державної влади, роботодавців, громадських об’єднань, проектів міжнародної технічної допомоги;

2) організація навчальної програми з питань започаткування підприємницької діяльності, за результатами якої громадянин України складає бізнес-план.

Після схвалення бізнес-плану комісією з відбору проектів бізнес-планів, реєстрації громадянином України юридичної особи або фізичної особи — підприємця він укладає з територіальним органом договір про надання допомоги для економічної реінтеграції.

Допомога для економічної реінтеграції перераховується після використання громадянином України, із числа трудових мігрантів, інвестованих ним коштів.

Кошти, отримані в рамках допомоги для реінтеграції громадян України, які мають страховий стаж менше десяти років, повертаються починаючи з другого року протягом наступних п’яти років.

При цьому такого підприємця консультують протягом наступних трьох років або до завершення строку повернення коштів.

Допомога для економічної реінтеграції, надана на безповоротній основі, вважається використаною не за призначенням одержувачем такої допомоги у разі непровадження ним або створеною ним юридичною особою підприємницької діяльності та підлягає поверненню.

Експерти вказали, що пропозиція щодо надання допомоги за рахунок коштів Фонду соціального страхування України на випадок безробіття не узгоджується із сутністю загальнообов’язкового державного соціального страхування, згідно з яким об'єктом загальнообов'язкового державного соціального страхування є страховий випадок, із настанням якого у застрахованої особи (члена її сім'ї, іншої особи) виникає право на отримання матеріального забезпечення та соціальних послуг, передбачених законом. При цьому, у ст. 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» під страховим випадком розуміється «подія, через яку: застраховані особи втратили заробітну плату (грошове забезпечення) або інші передбачені законодавством України доходи внаслідок втрати роботи з незалежних від них обставин та зареєстровані в установленому порядку як безробітні, готові та здатні приступити до підходящої роботи і дійсно шукають роботу; застраховані особи опинилися в стані часткового безробіття». Зазначена пропозиція також не узгоджується з одним із принципів такого страхування, який полягає у цільовому використанні коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування (ст. 5 Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування). Отже, на думку ГНЕУ, право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття та соціальні послуги за рахунок коштів Фонду, мають виключно застраховані особи, які втратили заробітну плату (грошове забезпечення) або інші передбачені законодавством України доходи внаслідок втрати роботи з незалежних від них обставин та зареєстровані в установленому порядку як безробітні, готові та здатні приступити до підходящої роботи і дійсно шукають роботу, а також ті, які опинилися в стані часткового безробіття.

При вирішенні питання щодо запровадження виплати допомоги за рахунок коштів Фонду слід також зважити на ситуацію з одночасним різким збільшенням зареєстрованих безробітних і зменшенням надходжень від сплати єдиного внеску роботодавцями, що виникла під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України. Експерти вказали, що це негативно вплинуло на фінансове становище як Фонду, так і всієї системи загальнообов’язкового державного соціального страхування, що в подальшому може позначитись на рівні соціального забезпечення застрахованих осіб у разі настання страхового випадку.

В ГНЕУ підкреслили, що проект потребує також надання належним чином оформленого фінансово-економічного обґрунтування, як того вимагають положення Регламенту Верховної Ради та Бюджетного кодексу України. Враховуючи те, що запропоновану допомогу пропонується виплачувати за рахунок коштів Державного бюджету України, запровадження законодавчої ініціативи зумовить необхідність пошуку додаткових коштів з цих джерел. Це підтверджується і в пояснювальній записці до законопроекту (п. 4), в якій зазначено, що «за орієнтовними розрахунками, реалізація проекту акта потребуватиме додаткових видатків у 2022 році з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в обсязі 58,0 млн грн та з державного бюджету – 50,0 млн гривень». Однак у поданому до законопроекту фінансово-економічному обґрунтуванні надано тільки розрахунки витрат для реалізації цього проекту, проте відсутня інформація про джерела покриття цих витрат.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що водіям дозволять заробляти на порушниках ПДР.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва