Земля в обмін на житло: депутати придумали, як знайти кошти на квартири військовослужбовцям

17:18, 8 июля 2021
До парламенту внесено законопроект, що передбачає надання в оренду земель оборони, які придатні для ведення сільськогосподарської діяльності.
Земля в обмін на житло: депутати придумали, як знайти кошти на квартири військовослужбовцям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Представники «Слуг народу» Ігор Копистін, Мар’яна Бузгла та інші внесли до парламенту законопроект №5738 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо орендної плати за передачу в оренду земель оборони, які придатні для ведення сільськогосподарської діяльності. Він, як пишуть автори, має унормувати питання використання земель оборони для сільськогосподарських потреб шляхом їх передачі в оренду, з метою залучення додаткових джерел фінансування проектів, пов’язаних із забезпечення житлом військовослужбовців Збройних Сил України (ЗСУ) та членів їх сімей.

У пояснювальній записці автори пишуть, що станом на 2020 рік кількість військовослужбовців на квартирному обліку – 47 191 сім’ї, останні 9 років військовослужбовці в середньому отримують 604 квартири кожного року. За таких обставин, на думку депутатів, потрібно близько 78 років для забезпечення житлом наявної кількості черговиків.

При цьому у постійному користуванні військових частин, установ, військово-навчальних закладах, підприємств та організацій ЗСУ перебувають значні масиви земель сільськогосподарського призначення. Депутати вказали, що в сучасних умовах відсутня об’єктивна економічна потреба для переважної більшості постійних користувачів у такій великій кількості сільськогосподарських земель. При цьому, такі землі, що використовуються державними землекористувачами, мають істотно нижчу врожайність та набагато меншу прибутковість у порівнянні з угіддями, що обробляються сільськогосподарськими товаровиробниками та фермерськими господарствами. Водночас, за діючим законодавством постійні землекористувачі не мають права розпоряджатися переданими їм землями.

Розділом VII Проекту Закону України «Про забезпечення житлом військовослужбовців та членів їх сімей із залученням недержавних коштів та передачу земель в оренду, відчуження майна» встановлений Порядок проведення конкурсу щодо обробки земель оборони, які придатні для ведення сільськогосподарської діяльності, який передбачає, що постійний користувач земельної ділянки або її частини може за згодою з власником земельної ділянки, в особі відповідного органу виконавчої влади, передавати в оренду фізичним та юридичним особам землі оборони, які тимчасово не використовуються в інтересах Збройних Сил України (без шкоди бойовій та мобілізаційній готовності) за умови сплати власнику земельної ділянки відсотку від суми договору оренди відповідно до норм Податкового кодексу України.

Регламентом Верховної Ради України, затвердженим Законом України «Про Регламент Верховної Ради України», встановлено, що якщо для реалізації положень поданого законопроекту після його прийняття необхідні зміни до інших законів, такі зміни мають викладатися в розділі «Перехідні положення» цього законопроекту або в одночасно внесеному його ініціатором окремому законопроекті (частина восьма статті 90).

На думку депутатів, прийняття цього законопроекту необхідне для запобігання виникненню таких законодавчих колізій та забезпечення принципу правової визначеності.

Проектом Закону вносяться зміни до статті 288 Податкового кодексу України, якими пропонується унормувати використання земель оборони для сільськогосподарських потреб шляхом їх передачі в оренду.

Депутати прописали, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі самостійно або надають згоду на укладення таких договорів постійним користувачам, повинні до 1 лютого подавати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни.

Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) або постійним користувачем і орендарем.

У разі укладення договору між постійним користувачем та орендарем, постійний користувач щорічно має сплачувати на користь власника земельної ділянки 10 відсотків від суми договору на рік.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що водіям дозволять заробляти на порушниках ПДР.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва