На розгляд уряду винесли законопроект, який стосується застосування праці іноземців

12:59, 14 июля 2021
У Кабміні хочуть забезпечити потреби роботодавців в робочій силі за рахунок залучення праці іноземців.
На розгляд уряду винесли законопроект, який стосується застосування праці іноземців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабмін затвердить проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні”. 

В уряді планують спростити забезпечення потреби роботодавців у робочій силі. Така потреба, на думку посадовців, може бути задоволена за рахунок застосування праці іноземців та осіб без громадянства, забезпечення рівних умов праці для громадян України та іноземців, детiнiзацiї трудових відносин, а також удосконалення законодавства у цій сфері та усунення правових колізій. 

Урядовці скаржаться, що аналіз застосування Закону України “Про зайнятість населення” виявив низку неузгодженостей, зокрема в частині видачі, продовження дії та скасування дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні, неоднозначного тлумачення окремих положень Закону, а відтак різних підходів до його застосування.

Справа у тому, що зміни, що були внесені до Закону України “Про зайнятість населення”, зокрема щодо встановлення вимоги до рівня заробітної плати у разі застосування праці іноземців та осіб без громадянства, з одного боку призвели до нерівних умов праці для громадян України у порівнянні з іноземцями та особами без громадянства, з іншого – сприяли детiнiзацiї трудових відносин, а також масовому переведенню іноземців на неповний робочий день з метою мінімізації витрат роботодавців на фонд оплати праці. 

Крім того, при встановлених вимогах до рівня оплати праці іноземців та осіб без громадянства, виникла проблема із офіційним працевлаштуванням іноземців та осіб без громадянства, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, а також іноземців, які перебувають в Україні для навчання у закладах вищої освіти України та у період навчання здійснюють трудову діяльність в Україні. Працевлаштування таких осіб в умовах чинного законодавства фактично здійснюється у "тіньовому” секторі. 

Вирішити ці проблеми в Уряді планують за рахунок змін до законодавства. 

Проектом акта пропонується внести зміни до законів України “Про зайнятість населення” та “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, якими пропонується :

  • удосконалити підстави видачі або продовження дії дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства; відмови у видачі або продовженні дії таких дозволів;
  • встановити рівні умови оплати праці як для громадян України, так і для іноземців та осіб без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах;
  • створити правове підгрунтя для застосування праці іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні для навчання у навчальних закладах України. 

Зокрема, із закону виключаються згадки про «високооплачуваних професіоналів», які замінюються на згадку про «іноземця» або «особу про громадянство».

Дозвіл на працевлаштування буде видаватися, в тому числі, іноземцям, які закінчили навчання в вищих навчальних закладах.

Дозволи будуть видаватися на строк не більше ніж один рік (сьогодні на три). Розмір плати за дозволи буде збільшено.

Крім того, пропонується врегулювати питання щодо безкоштовної видачі дублікату дозволу у випадках втрати чи пошкодження раніше виданого дозволу, термін дії якого не закінчився. 

Раніше Рада отримала законопроект, який встановлює відповідальність за мобінг.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Яковлєв
    Олександр Яковлєв
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду