Рада схвалила законопроект про протидію розбещенню дітей

08:15, 16 июля 2021
Законопроектом забороняється створювати і поширювати порнографічні матеріали, надавати послуги і проводити видовищні заходи сексуального чи еротичного характеру серед дітей.
Рада схвалила законопроект про протидію розбещенню дітей
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект № 5330-1 про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» щодо захисту прав та найкращих інтересів дитини. Автором є представник «слуг народу» Тетяна Рябуха. Метою законопроекту є законодавче забезпечення захисту дітей від негативного впливу продукції сексуального чи еротичного характеру.

У пояснювальній записці автор пише, що Закон України «Про захист суспільної моралі» містить суттєві прогалини, що виражається у застосуванні частини положень лише до неповнолітніх дітей і не враховує, що негативного впливу від продукції сексуального чи еротичного характеру можуть зазнавати діти незалежно від віку, у тому числі й ті, хто не досяг 14 років.

Статтями 31 та 32 Цивільного кодексу України визначено, що неповнолітньою є особа у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, а малолітньою – особа, яка не досягла чотирнадцяти років. Натомість статтею 6 Сімейного кодексу України та статтею 1 Закону України «Про охорону дитинства» визначено, що дитиною є особа віком до вісімнадцяти років. Автор зазначає, що згідно з Конвенцією Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротська конвенція), ратифікована Україною 20 червня 2012 року, дитина – це будь-яка особа віком до вісімнадцяти років.

Відтак законопроектом пропонується замінити поняття «неповнолітні» на поняття «діти» у окремих статтях Закону України «Про захист суспільної моралі».

Статтею 1 Закону України «Про захист суспільної моралі» встановлено поняття спеціально визначеного місця для реклами, розповсюдження продукції чи проведення видовищних заходів сексуального характеру та встановлено обмеження щодо розміщення таких місць поряд з освітніми закладами для неповнолітніх. На думку автора, таке трактування призводить до того, що обмеження можуть не застосовуватися до розташування спеціально визначених  місць для відповідної реклами  поблизу навчальних закладів у яких навчаються діти віком до чотирнадцяти років.

Автор пропонує внести зміни до статей 1, 7, 8, 11, 13 Закону України «Про захист суспільної моралі» у частині уточнення деяких положень відносно захисту дітей від негативного впливу продукції сексуального чи еротичного характеру. А саме:

Пропонується доповнити поняття «спеціально визначене місце» - територія чи приміщення, відведене для реклами, розповсюдження продукції чи проведення видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру, з пристойним зовнішнім оформленням, максимально віддалене від місць масового відпочинку, закладів позашкільної, дошкільної, спеціалізованої та загальної середньої освіти, пам'яток історії й культури, сакральних і ритуальних об'єктів та військових частин.

Забороняється:

- втягнення дітей у діяльність з виробництва й обігу продукції сексуального чи еротичного характеру, порнографічних матеріалів, надання послуг, а також організації й проведення видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру.

- розповсюдження продукції сексуального чи еротичного характеру, порнографічних матеріалів, надання послуг і проведення видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру серед дітей;

- використання образів дітей у будь-якій формі в продукції сексуального чи еротичного характеру;

- створення та розповсюдження фото та/або відео сексуального чи еротичного образу дітей

- продаж таких матеріалів особам, які не досягли 16, а в окремих випадках 18 років тощо.

Продукція сексуального чи еротичного характеру може розповсюджуватися лише за умови її недоступності дітям і ненав'язування споживачам.

Рішення про обмеження обігу матеріалів і продукції сексуального характеру за віковою ознакою приймають органи державної влади та органи місцевого самоврядування за погодженням з Міністерством освіти  і науки України.

При цьому продукція сексуального чи еротичного характеру може розповсюджуватися лише за умови герметичної упаковки, спеціального маркування і за наявності повідомлення «продукція сексуального характеру, продаж дітям заборонено».

Перед трансляцією теле- і радіопрограм сексуального чи еротичного характеру обов'язково має бути зроблено звукове або текстове повідомлення про характер програми і заборону перегляду чи прослуховування її дітьми.

Нагадаємо, нещодавно в мережі розгорівся скандал: громадськість обурив той факт, що восьмирічна українська модель з Києва Мілана Маханець і 13-річний блогер Паша Пай оголосили про відносини. Діти на фото в соцмережах обіймаються, цілуються, разом чистять зуби і демонструють передплатникам, що у них серйозні дорослі відносини, до того ж на дівчинці, якій лише 8 років, мінімум одягу. При цьому у ЗМІ пишуть, що викладають такі фото батьки. А мати заявила, що готує доньку до кар’єри моделі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва