Чи потрібно державним службовцям в органах місцевого самоврядування складати іспит на знання державної мови

08:40, 20 июля 2021
16 липня почали діяти нові правила для осіб, які мають намір зайняти посади на державній службі, а саме – їм доведеться отримати сертифікат на рівень знання української мови.
Чи потрібно державним службовцям в органах місцевого самоврядування складати іспит на знання державної мови
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На посади в органах місцевого самоврядування можуть бути призначені особи, які володіють державною мовою відповідно до рівня, визначеного Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Про це йдеться у роз’ясненні Національного агентства з питань державної служби (НАДС). 

Зокрема, згідно з Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування» право на службу в органах місцевого самоврядування мають громадяни України незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, терміну проживання на відповідній території. При цьому на посаду можуть бути призначені особи, які мають відповідну освіту і професійну підготовку, володіють державною мовою відповідно до рівня, визначеного Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Вимоги до володіння українською мовою встановлює Національна комісія зі стандартів державної мови.

При цьому рівень володіння державною мовою депутатами Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатами місцевих рад, посадовими особами органів місцевого самоврядування, засвідчується:

1) документом про повну загальну середню освіту за умови, що такий документ підтверджує вивчення особою української мови як навчального предмета (дисципліни);

 або

2) державним сертифікатом про рівень володіння державною мовою, що видається Національною комісією зі стандартів державної мови.

Документ, що засвідчує рівень володіння державною мовою, подається особою до обрання чи призначення на посади.

При цьому в НАДС наголосили, що у разі відсутності документа про повну загальну середню освіту за умови, що такий документ підтверджує вивчення особою української мови, така особа має звернутися до Національної комісії зі стандартів державної мови для отримання державного сертифіката про рівень володіння державною мовою.

Нагадаємо, 16 липня почали діяти нові правила для осіб, які мають намір зайняти посади на державній службі, а саме – їм доведеться отримати сертифікат на рівень знання української мови.

При цьому ті особи, які вже працюють на державній службі і не мають наміру міняти місце роботи, іспит складати не будуть.

Згідно зі статтею 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» особами, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків, окрім топ-чиновників і депутатів усіх рівнів, є державні службовці.

Вимоги щодо відповідного рівня володіння державною мовою встановлює Національна комісія зі стандартів державної мови. Вона ж видає державний сертифікат.

Раніше «Судово-юридична газета» писала,  хто і як має складати обов’язковий іспит з української мови.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду