Арахамія придумав, як запобігти внесенню проектів постанов про скасування прийнятих Радою рішень

15:20, 22 июля 2021
Арахамія, Стефанчук та Корнієнко хочуть, щоб проекти постанов парламенту про скасування прийнятих ВРУ рішень вносили не менше 45 депутатів.
Арахамія придумав, як запобігти внесенню проектів постанов про скасування прийнятих Радою рішень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Слуги народу» Давід Арахамія, Олександр Корнієнко та Руслан Стефанчук зареєстрували в парламенті проект Закону про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради (реєстр. № 5813 від 21.07.2021).

Проектом Закону запропоновано внести зміни до статті 48 Регламенту Верховної Ради, передбачивши, що, якщо в результаті вжитих головуючим на пленарному засіданні заходів не було забезпечено припинення порушення Регламенту та не усунуто наслідків цього порушення при голосуванні, право внести проект постанови парламенту про скасування рішення Верховної Ради матимуть не 1, а не менше 45 народних депутатів, які представляють не менше половини кількості зареєстрованих у Верховній Раді депутатських фракцій (груп), Президент України або Кабінет міністрів України.

Передбачено залишити термін - 2 робочих дні для реєстрації таких проектів постанов.

Крім цього, пропонується скасувати необхідність подавати разом із проектом відповідної постанови ще і заяву однакового змісту на ім’я голови Верховної Ради.

Автори законопроекту пояснюють, що, виходячи із графіку роботи парламенту у пленарному режимі, були випадки, коли проекти постанови про скасування прийнятих рішень заблоковували підписання важливих законів на місяці, чим завдавалась шкода суспільним інтересам.

Водночас за останні майже 10 років жодного разу постанова про скасування рішення Верховної Ради про прийняття закону, постанови чи іншого акта Верховної Ради в цілому не набрала необхідної кількості голосів і не була прийнята.

Тобто цей інструмент скасування прийнятих рішень у парламентах трьох останніх скликань не використовувався.

Разом із цим лише у Верховній Раді поточного 9-го скликання було зареєстровано понад 120 таких постанов про скасування прийнятих рішень.

Усі вони були розглянуті і Комітетом, і на пленарному засіданні. Враховуючи, що на розгляд однієї такої постанови витрачається мінімум 15 хвилин пленарної роботи, фактично кожного місяця парламент витрачає години дорогоцінного часу своєї роботи на розгляд таких постанов.

Отже, вимоги до реєстрації постанов про скасування прийнятих рішень Верховної Ради потрібно посилити для запобігання зловживань парламентськими процедурами.

Раніше Руслан Стефанчук запропонував жорсткі штрафи за порушення порядку поводження з персональними даними.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області