КЦС ВС визнав законним зарахування дітей у садок у порядку черговості їх електронного запису

08:55, 27 июля 2021
КЦС дав зрозуміти, в якому випадку позов про зарахування дитини до садка залишать без задоволення.
КЦС ВС визнав законним зарахування дітей у садок у порядку черговості їх електронного запису
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Електронний запис дітей до дошкільних навчальних закладів міста Києва здійснюється відповідно до Порядку електронного запису дітей до дошкільних навчальних закладів комунальної власності територіальної громади міста Києва.

Зазначеним порядком передбачено, що прийом дітей до дошкільних навчальних закладів та запис до відповідної вікової групи здійснюється у порядку черговості їх електронного запису. У разі відсутності вільних місць у пріоритетних дошкільних навчальних закладах та відмови заявника від прийому до інших дошкільних навчальних закладів електронний запис залишається в Реєстрі до моменту наявності місць.

Таким чином, підстави для визнання незаконною відмови у зарахуванні дитини до дошкільного навчального закладу відсутні у випадку, якщо дитина перебуває у черзі на зарахування до цього навчального закладу та її черга на зарахування не підійшла, а пільги щодо першочергового (позачергового) зарахування дитини до навчального закладу відсутні.

Такий висновок сформулював Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду по справі № 753/10224/20.

Вищевикладена позиція ґрунтується на такому.

Згідно з пунктом 1.3 Порядку функціонування системи електронного запису дітей до комунальних закладів дошкільної освіти територіальної громади міста Києва - «СЕЗ ЗДО», затвердженого розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 26 березня 2019 року № 517, вказана система електронного запису використовується для забезпечення прозорості процедури зарахування дітей до комунальних закладів дошкільної освіти територіальної громади міста Києва.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 липня 2012 року № 514-р затверджено план заходів із впровадження Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», яким зобов`язано Київську міську державну адміністрацію та інші державні органи забезпечити виконання впровадження технологій електронного урядування та розвиток електронної демократії, в тому числі пілотного проекту «Електронний регіон», зокрема «Електронна столиця», який включає в себе автоматизовану систему «Електронний дитячий садочок».

Відповідно до вказаного розпорядження Кабінету Міністрів України та статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) прийняв розпорядження від 23 травня 2013 року № 760 «Про запровадження електронного запису дітей до дошкільних навчальних закладів комунальної власності територіальної громади міста Києва».

На виконання вказаного розпорядження наказом Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 27 березня 2014 року № 184 затверджено Порядок електронного запису дітей до дошкільних навчальних закладів комунальної власності територіальної громади міста Києва.

Положеннями пунктів 1.1, 1.2, 1.3 Порядку передбачено, що електронний запис дітей до дошкільних навчальних закладів міста Києва реалізує єдиний підхід до прийому дітей до дошкільних навчальних закладів, шкіл-дитячих садків та навчально-виховних комплексів комунальної власності територіальної громади міста Києва.

Завдання Порядку електронного запису дітей до дошкільних навчальних закладів є: забезпечення права дитини на доступність здобуття дошкільної освіти та забезпечення рівності умов для повної реалізації її здібностей, таланту, всебічного розвитку; спрощення процедури обліку дітей, які потребують здобуття дошкільної освіти у дошкільних навчальних закладах комунальної власності територіальної громади міста Києва; забезпечення доступу до інформації про дошкільні навчальні заклади комунальної власності територіальної громади міста Києва.

Департамент освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) координує в межах своїх повноважень здійснення заходів, спрямованих на організацію електронного запису дітей до дошкільних навчальних закладів; спільно з управліннями освіти районних в місті Києві державних адміністрацій здійснює контроль за електронним записом, у тому числі з правом перевірки безпосередньо у навчальних закладах.

Згідно з пунктами 2.1, 3.1, 3.8 Порядку електронний запис здійснюється протягом календарного року заявником самостійно або реєстратором у присутності заявника.

Прийом дітей до дошкільних навчальних закладів та запис до відповідної вікової групи здійснюється у порядку черговості їх електронного запису.

У разі відсутності вільних місць у пріоритетних дошкільних навчальних закладах та відмови заявника від прийому до інших дошкільних навчальних закладів електронний запис залишається в Реєстрі до моменту наявності місць.

Відповідно до Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 року № 305 (далі - Положення), яке поширюється на всі дошкільні навчальні заклади, крім деяких, прийом дітей до дошкільного навчального закладу здійснюється керівником протягом календарного року на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють, медичної довідки про стан здоров`я дитини з висновком лікаря, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, довідки дільничного лікаря про епідеміологічне оточення, свідоцтва про народження.

Для прийому дітей до дошкільного навчального закладу (групи) компенсуючого типу, а також для прийому дітей з порушеннями слуху, зору, мови, опорно-рухового апарату, інтелекту, затримкою психічного розвитку в інклюзивні групи додатково подається висновок психолого-медико-педагогічної консультації, територіального лікувально-профілактичного закладу чи тубдиспансеру, направлення місцевого органу управління освітою та індивідуальна програма реабілітації для дітей з інвалідністю.

Отже, Положенням встановлено, що прийом до дошкільного навчального закладу здійснюється керівником дошкільного навчального закладу. Ці положення узгоджуються із приписами пунктів 3.3, 3.4 Порядку.

Обставини справи

У червні 2020 року представники малолітньої особи звернулися до суду із позовом до дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 21 Дарницького району м. Києва (про визнання незаконними дій та зобов`язання вчинити дії).

Позовна заява вмотивована тим, що вони є батьками малолітньої дочки.

18 червня 2020 року вони звернулися до ДНЗ (ясла-садок) № 21 із заявою про зарахування дочки до навчального закладу для отримання нею дошкільної освіти. Разом із заявою ними були подані медична довідка форми № 086-1/0 про стан здоров`я дитини з висновком лікаря, копія свідоцтва про народження і довідка про наявні щеплення.

Листом від 23 червня 2020 року за вих. № 121 ДНЗ (ясла-садок) № 21 їм відмовлено у зарахуванні дитини, посилаючись на відсутність впливу на роботу електронної черги.

Вважали, що ДНЗ (ясла-садок) № 21 порушено принципи обов`язковості та доступності дошкільної освіти, які встановлені Законом України «Про дошкільну освіту». Крім того, ними дотримано усіх вимог, необхідних для отримання дитиною дошкільної освіти.

На підставі вказаного батьки, які діють в інтересах малолітньої особи, просили суд визнати незаконними дії ДНЗ (ясла-садок) № 21 щодо відмови у зарахуванні дитини до вказаного навчального закладу та зобов`язати ДНЗ (ясла-садок) № 21 зарахувати дитину до цього навчального закладу.

Рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 7 вересня 2020 року у складі судді Комаревцевої Л. В. позов задоволено.

Визнано незаконними дії ДНЗ (ясла-садок) № 21 щодо відмови у зарахуванні дитини до цього дошкільного навчального закладу.

Зобов`язано ДНЗ (ясла-садок) № 21 зарахувати дитину до цього дошкільного навчального закладу.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що відповідно до пункту 6 Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 року № 305, прийом дітей до дошкільного навчального закладу здійснюється керівником протягом календарного року на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють, медичної довідки про стан здоров`я дитини з висновком лікаря, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, довідки дільничного лікаря про епідеміологічне оточення, свідоцтва про народження.

Таким чином, позовні вимоги підлягають задоволенню, оскільки ні Конституцією України, ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачено порядку електронної реєстрації дітей та вибір дитячого садка за певною квотою. Конституцією України визначено право на освіту та забезпечення органами місцевого самоврядування доступності і безоплатності дошкільної освіти без електронної черги.

Постановою Київського апеляційного суду від 23 лютого 2021 року апеляційну скаргу Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) задоволено.

Рішення Дарницького районного суду м. Києва від 7 вересня 2020 року скасовано та ухвалено нове судове рішення, яким у задоволенні позову відмовлено.

Постанова суду апеляційної інстанції мотивована тим, що судом першої інстанції не враховано, що з метою створення рівних умов для забезпечення реалізації права дитини на здобуття дошкільної освіти розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 23 травня 2013 року № 760 «Про запровадження електронного запису дітей до дошкільних навчальних закладів комунальної власності територіальної громади міста Києва» з 2013 року запроваджений електронний запис дітей до закладів дошкільної освіти комунальної власності територіальної громади м. Києва.

Прийом дітей до закладів дошкільної освіти і запис до відповідної вікової групи здійснюється у порядку черговості електронного запису та відповідно до Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 року № 305, та розпорядження Виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) від 26 березня 2019 року № 517.

Розпорядженням Виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) від 26 березня 2019 року № 517 затверджено Порядок функціонування системи електронного запису дітей до закладів дошкільної освіти комунальної власності територіальної громади м. Києва, яким визначено механізм формування, доступу, функціонування, технічної взаємодії, захисту та використання інформаційних ресурсів системи електронного запису дітей до комунальних закладів дошкільної освіти територіальної громади міста Києва.

У пунктах 4.9, 4.10 вказаного Порядку зазначено, що у разі відсутності вільних місць в обраному комунальному закладі дошкільної освіти територіальної громади міста Києва та відмови батьків або осіб, які їх замінюють, від іншого запропонованого закладу дошкільної освіти територіальної громади міста Києва заявка лишається в черзі до моменту появи вільних місць в обраному закладі. Заявка автоматично переміщується у списку з урахуванням вікової категорії дитини та навчального року.

Таким чином, діти до комунального закладу дошкільної освіти територіальної громади м. Києва зараховуються автоматично (за відсутності безпосереднього впливу керівника обраного навчального закладу) в порядку черги, відповідно до порядкового номера та дати зареєстрованої заявки у системі електронного запису з урахуванням наявності пільг, що забезпечують першочергове (позачергове) право на зарахування дітей до комунальних закладів дошкільної освіти територіальної громади міста Києва.

З урахуванням вказаного відповідач діяв у межах наданих йому повноважень, оскільки, як установлено судом, дитина перебуває у черзі на зарахування до ДНЗ (ясла-садок) № 21, однак на час звернення позивачів до суду черга дитини для зарахування не підійшла, пільги, що надають право першочергового (позачергового) зарахування дитини, відсутні.

З останньою позицією погодився і Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду.

Раніше у КАС ВС пояснили, якого факту достатньо для відмови у призначенні субсидії.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді