Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей: ВС висловився щодо ознаки злісності

10:32, 8 сентября 2021
Злісне ухилення — це тривале і наполегливе ухилення від виконання відповідного обов’язку шляхом приховування свого місця проживання, роботи, фактичного заробітку.
Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей: ВС висловився щодо ознаки злісності
Джерело фото: iStock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду розглянув справу № 175/3922/19в якій досліджував питання про злісне ухилення від виконання батьками своїх обов’язків. Су зокрема зазначив, що для встановлення ознаки злісності немає значення, чи такі дії винної особи виражались у прямій відмові від виконання покладених на неї обов`язків, чи мали форму пасивного ігнорування, уявної неспроможності або необізнаності про необхідність їх виконання, оскільки всі ці обставини у будь-якому випадку призводять до ухилення від сплати коштів на утримання дітей.

Обставини справи

З матеріалів справи стає відомо, що чоловік, який знає про аліментні зобов`язання та попереджений про кримінальну відповідальність за злісне ухилення від сплати аліментів, ігноруючи вимоги державного виконавця про необхідність виконання аліментних зобов`язань за рішенням районного суду злісно ухилявся від сплати аліментів на утримання своїх неповнолітніх дітей, а саме: офіційно не працював та не вживав заходів для офіційного працевлаштування, протягом тривалого часу, працюючи у фізичних осіб - підприємців та приватних осіб і маючи тимчасовий заробіток, з метою ухилення від сплати аліментів не надавав будь-якої допомоги на утримання дітей.

За вироком місцевого суду його засуджено до покарання у вигляді обмеження волі на строк 1 рік. Апеляційний суд змінив вирок суду першої інстанції в частині періоду скоєння кримінального правопорушення та суми заборгованості по аліментам.

Постановлено вважати правильним період несплати аліментів з  01 листопада 2011 року до 01 серпня 2019 року та правильною сумою заборгованості по аліментам за цей період - 153 512,73 грн.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС зазначили, що суспільна небезпечність кримінального правопорушення, передбаченого ст. 164 КК України, полягає в тому, що винна особа грубо порушує обов`язки, які покладаються на батьків міжнародним та національним законодавствами, і посягає на нормальний розвиток і здоров`я дітей.

Безпосереднім об`єктом цього кримінального правопорушення є суспільні відносини, що забезпечують захист майнових інтересів неповнолітніх або непрацездатних дітей. З об`єктивної сторони кримінальне правопорушення полягає в бездіяльності, а саме: злісному ухиленні від виконання батьками своїх обов`язків, у тому числі, ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей.

Зокрема, злісне ухилення - це тривале і наполегливе ухилення від виконання відповідного обов`язку шляхом приховування свого місця проживання, роботи, фактичного заробітку або інших грошових надходжень, незважаючи на попередження про кримінальну відповідальність.

Разом з тим Верховний Суд підкреслив, що для встановлення ознаки злісності немає значення, чи такі дії винної особи виражались у прямій відмові від виконання покладених на неї обов`язків, чи мали форму пасивного ігнорування, уявної неспроможності або необізнаності про необхідність їх виконання, оскільки всі ці обставини у будь-якому випадку призводять до ухилення від сплати коштів на утримання дітей.

Як вбачається з встановлених місцевим судом фактичних обставин, засуджений, обізнаний про аліментні зобов`язання та попереджений про кримінальну відповідальність за злісне ухилення від сплати аліментів, ігноруючи вимоги державного виконавця про необхідність виконання аліментних зобов`язань за рішенням суду, злісно ухилявся від сплати аліментів на утримання своїх неповнолітніх дітей, офіційно не працював та не вживав заходів для офіційного працевлаштування, протягом тривалого часу, працюючи у фізичних осіб-підприємців та приватних осіб і маючи тимчасовий заробіток, з метою ухилення від сплати аліментів не надавав будь-якої допомоги на утримання дітей. Крім того, перебуваючи на обліку у місцевому центрі зайнятості як безробітний та проходячи військову службу за контрактом, отримував допомогу з безробіття, до того ж йому було нараховано грошове забезпечення відповідно, з яких також не здійснювалися відрахування на утримання дітей.

При цьому місцевий суд не погодився з твердженнями захисника про те, що неналежне виконання державним виконавцем своїх обов`язків з контролю за сплатою аліментів жодним чином не виправдовує дії засудженого, оскільки  він був обізнаний про свої обов`язки сплачувати аліменти, однак ухилявся від їх виконання.

Враховуючи викладене, ВС зазначив, що місцевий суд не встановив обставин, які перешкоджали б засудженому протягом тривалого часу (понад 10 років) належним чином виконувати покладені на нього законом обов`язки щодо утримання своїх неповнолітніх дітей, що свідчить про злісність ухилення від аліментних зобов`язань.

Вказані обставини частково підтвердив і сам засуджений, який в судах першої та апеляційної інстанцій повідомляв, що не міг тривалий час здійснювати грошові перекази для погашення заборгованості по аліментам через скрутне матеріальне становище, відсутність коштів, та через те, що має на утриманні сім`ю та інших малолітніх дітей.

Однак вказані обставини в будь-якому разі не звільняли його від виконання ним батьківських обов`язків щодо утримання всіх його неповнолітніх дітей, у тому числі, а отже не давали йому підстав протягом тривалого часу не сплачувати аліменти, які призначені рішенням Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 13 квітня 2005 року.

За таких обставин доводи захисника про відсутність в діях злісного ухилення від сплати аліментів, колегія суддів вважає необґрунтованими.

Верховний Суд залишив рішення суду першої та апеляційної інстанції без змін.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва