Чи буде «Суд у смартфоні» — залежить від Кабміну

11:14, 15 сентября 2021
Створення нових підсистем для функціонування в Україні електронного правосуддя залежить від того, чи з’являться кошти у бюджеті 2022 року.
Чи буде «Суд у смартфоні» — залежить від Кабміну
Джерело фото: pravda.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Після 4 жовтня мають офіційно запрацювати деякі модулі Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Зокрема, це підсистема Електронний суд, яка, серед іншого, дозволяє учасникам процесу надсилати документи до суду. Втім, про появу судової справи в електронному вигляді мова поки не йде. Кошти на модернізацію системи документообігу суду Кабмін не закладав у бюджеті на цей рік, і невідомо, чи планує на наступний. Про це повідомив заступник голови Державної судової адміністрації Сергій Чорнуцький.

«Стосовно подальших дій у частині підсистем ЄСІТС, як ми будемо їх запроваджувати, тут питання одне. На жаль, коштів на подальшу розробку підсистем ЄСІТС немає з 2019 року. Немає у бюджеті поточного року. І поки що немає перспектив включення їх на наступний рік (станом на 8 вересня – прим. ред.). Тому очікувати на розробку якихось підсистем у найближчий час не слід, якщо ми не знайдемо інших джерел фінансування», - зауважив він.

У свою чергу, керівник проектів цифрової трансформації відділу координації проектів цифрового розвитку департаменту координації проектів цифрової трансформації Міністерства цифрової трансформації України Оксана Літвінова повідомила, що судовій системі варто поки шукати джерела всередині самої системи. «Хочеться наголосити на тому, що зараз є два держпідприємства із певним штатом та бюджетом. Тому треба визначити певні напрямки розбудови своїми силами без самого виділення бюджету на побудову ЄСІТС», - зауважила вона. 

Разом із тим, ДСА планує вдосконалювати існуючі інструменти.

Серед пріоритетів – забезпечення створення функціоналу ознайомлення сторін з матеріалами справи в електронному вигляді – для тих, які не мають Електронного кабінету. «Оскільки ми все ж таки сподіваємося, що колись перейдемо від паперової до електронної форми справ», - додав Сергій Чорнуцький.

«У планах є опрацювати питання щодо експорту протоколу фіксації (протоколу, який буде формуватися у підсистемі відеоконференцзв’язку) до АСДС для автоматичного збереження, але не перенесення в ручному порядку, як це відбувається зараз.

Окрім того, у планах за допомогою підсистеми відеоконференцзв’язку здійснювати фіксацію судових засідань не лише тих, які проводяться в межах відеоконференції, а й в цілому всіх для того, щоб перейти від дисків до централізованого збереження відеозаписів судових засідань.

Також у планах покращити функціонал кабінету судді, хоча б на предмет сортування, фільтрації.

Плануємо продовжити співпрацю з проектом ПРООН щодо мобільного застосунку Єсуд, і розширити його функціонал.

Є також робота щодо інтеграції з Єдиним демографічним реєстром. Оскільки прийняття положення про ЄСТІС ввело в дію норми процесуальних кодексів, які передбачають доступ суддів до Демографічного реєстру.

Окрім того, у нас зараз відбувається взаємодія з «Дією» щодо передачі документів, судових рішень і повідомлень про судові засідання для того, щоб користувачі Дії також отримували відповідні повідомлення», - зазначив заступник голови ДСА.

Також одним із пріоритетів буде реалізація протоколу обміну і можливості працювати з Електронним судом для правоохоронних органів.

Так, нове положення про модулі ЄСІТС визначає, що особливості реєстрації Електронних кабінетів органів прокуратури та уповноваження прокурорів на виконання функцій процесуальних осіб у кримінальному провадженні з використанням їхніх власних Електронних  кабінетів визначаються спільним рішенням ДСА України та Офісу Генерального прокурора.   

«Необхідно, щоб ми затвердили цей порядок і технічно реалізували», - зазначив  Сергій Чорнуцький.

За його словами, наразі актуалізовано техніко-економічне обґрунтування, і цей документ направлено до Мінцифри. Що і має стати стартом для подальшої розробки підсистем у разі появи відповідного фінансування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді