Кабмін надав Національній службі здоров'я право перевіряти лікарні на спроможність надавати медичні послуги

08:50, 12 ноября 2021
Кабмін затвердив постанову, яка направлена на зміну процедури перевірки документів лікарень.
Кабмін надав Національній службі здоров'я право перевіряти лікарні на спроможність надавати медичні послуги
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) перевірятиме лікарні на спроможність надавати медичні послуги. Про це йдеться у Постанові Кабінету Міністрів України, яку розробило Міністерство охорони здоров’я (МОЗ).

У пояснювальній записці зазначено, що постанову було розроблено з метою удосконалення врегулювання питання укладення, зміни та припинення договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.

Відповідно, постановою Кабміну від 25 квітня 2018 року № 410 «Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» регулюються питання укладення, зміни та припинення договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій. Цією ж постановою був затверджений порядок укладення таких договорів. Ним регулюється механізм, зокрема, укладення договорів з Національною службою здоров'я України (НСЗУ).

Чиновники зазначають, що з метою удосконалення процесу перевірки документів, які подають заклади охорони здоров'я (ЗОЗ) на контрактування з НСЗУ, виникла необхідність внести зміни до Порядку шляхом доповнення новим розділом «Підготовка до укладення договорів», яким надається можливість ЗОЗ подавати документи, необхідні для контрактування, для попереднього їх аналізу НСЗУ на предмет відповідності умовам закупівлі та спроможності надавати медичні послуги.

У постанові прописано, що з метою забезпечення належної підготовки до укладення договорів, оцінки можливостей суб'єктів господарювання щодо надання медичних послуг за програмою медичних гарантій НСЗУ за зверненням суб'єкта господарювання проводить аналіз наявного у суб'єктів господарювання медичного обладнання, персоналу, ліцензій, дозвільних документів, необхідних для надання медичних послуг, а також можливості залучення до надання медичних послуг підрядника для врахування зазначеної інформації під час розгляду заяв про укладення договору, документів, які повинні бути додані до заяви, а також під час формування договорів. При цьому зазначену інформацію НСЗУ має враховувати під час розгляду заяв про укладення та формуванні договору. Відтак, у випадку, якщо інформація потребує оновлення, то при подачі пропозиції ЗОЗ зобов'язаний оновити відповідну інформацію та документи і підтвердити достовірність наданих НСЗУ даних.

Також передбачається обов'язок надавача медичних послуг повідомляти НСЗУ протягом 10 календарних днів з дня настання відповідної події про строк для пред'явлення вимог кредиторами, затвердження передавального акта (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчого балансу (у разі поділу).

У МОЗ вважають, що дана норма дозволить НСЗУ мати актуальну та повну інформацію про ЗОЗ, з якими НСЗУ укладає договори, та вчасно реагувати на будь-які зміни в їхній діяльності.

Раніше «Судово-юридчина газета» писала, що МОЗ розширило перелік професій, для яких щеплення проти коронавірусу є обов’язковим. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді