Рада запровадила адміністративну процедуру: які грошові стягнення та заходи впливу будуть застосовуватися

14:45, 16 ноября 2021
Рада ухвалила закон, який намагалася прийняти двадцять два роки: які нові виконавчі документи та заходи впливу він передбачає.
Рада запровадила адміністративну процедуру: які грошові стягнення та заходи впливу будуть застосовуватися
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада завершила двадцятирічну епопею з законопроектом «Про адміністративну процедуру». Над ним працювало не одне покоління депутатів. Він, нарешті, був схвалений 16.11.2021 року в другому читанні та в цілому як закон.

У парламенту було  щонайменше дві  причини для його ухвалення:

по-перше, його наявність – одна з ключових вимог ЄС на шляху до євроінтеграції;

по-друге, Євросоюз фінансує проведення реформи державного управління в Україні.

В існуванні зазначеного Закону зацікавлений і Мін’юст, який намагається створити систему недержавних судових та квазісудових організацій, а також запровадити механізми позасудового врегулювання спорів. Не останню роль у цьому грає і перевантаженість державних судів, на яку останні постійно скаржаться.

Закон набере чинності через 12 місяців з дня його опублікування. Але нардеп Дмитро Лубінець під час пленарного засідання зазначив, що до нього дуже багато зауважень і через деякий час в закон доведеться вносити зміни.

За своєю структурою він побудований за аналогією з процесуальними кодексами (один з попередніх проектів навіть носив найменування адміністративно-процедурного кодексу).

Серед іншого, законом запроваджується порядок виконання адміністративних актів, він передбачений Розділом VII законопроекту.

Адміністративний акт, як правило, приймається у письмовій (електронній або паперовій) формі. У випадках, передбачених законом, у тому числі з метою запобігання загрозі життю, здоров’ю громадян, майну або громадській безпеці, адміністративний акт може бути прийнято в усній формі.

Він набирає чинності стосовно учасника адміністративного провадження з дня доведення його до відома відповідної особи, якщо інший строк набрання ним чинності не передбачено законом або самим адміністративним актом.

Доведення адміністративного акта до відома особи здійснюється шляхом:

1) вручення акта або надсилання його поштою (рекомендованим листом з повідомленням про вручення);

2) надсилання на адресу електронної пошти чи передачі з використанням інших засобів телекомунікаційного зв’язку;

3) публічного оголошення, оприлюднення згідно з вимогами законодавства;

4) усного повідомлення у випадках, передбачених законом.

Якщо адміністративний акт стосується великої кількості осіб, він доводиться до відома таких осіб через офіційний вебсайт адміністративного органу та/або шляхом публікації у друкованих засобах масової інформації із зазначенням суті рішення, порядку ознайомлення з актом та порядку його оскарження.

Заходи впливу.

Адміністративний акт є обов’язковим до виконання з дня набрання ним чинності.

Адміністративний акт, прийнятий на користь особи, який не потребує дій адміністративних органів, виконується (реалізується) особою добровільно.

У разі якщо адміністративний акт добровільно не виконано зобов’язаною особою – адресатом адміністративного акта, адміністративний орган приймає рішення про застосування заходу впливу.

Таке рішення є підставою для звернення адміністративного органу до суду з вимогою про відшкодування шкоди, заподіяної невиконанням адміністративного акта.

Адміністративний орган, який прийняв адміністративний акт, може визначити порядок його виконання, зокрема відстрочити виконання адміністративного акта.

Заходами впливу є:

1) вчинення дій за рахунок зобов’язаної особи – адресата адміністративного акта іншою особою;

2) накладення грошового стягнення за невиконання адміністративного акта;

3) безпосередній вплив.

Виконання адміністративного акта забезпечується адміністративним органом, який його прийняв (крім випадків, передбачених законодавством про виконавче провадження).

Адміністративний орган також забезпечує виконання адміністративних актів, прийнятих за результатами розгляду скарг.

Виконання дій за рахунок зобов’язаної особи

У разі якщо передбачене адміністративним актом зобов’язання не виконується зобов'язаною особою - адресатом адміністративного акта, але його виконання може забезпечити інша особа, орган виконання може доручити такій особі виконання зазначеної дії за рахунок зобов’язаної особи.

Адміністративний орган має право, якщо це можливо, самостійно виконати дію, передбачену адміністративним актом, за рахунок зобов’язаної особи.

Адміністративний орган має право вимагати від зобов’язаної особи відшкодування у повному обсязі витрат, пов’язаних із самостійним виконанням ним адміністративного акта.

Грошове стягнення

У разі коли адміністративний акт не виконано зобов’язаною особою - адресатом адміністративного акта в установлений адміністративним органом строк і передбачена ним дія не може бути виконана іншою особою, адміністративний орган буде виносити постанову про накладення на зобов’язану особу грошового стягнення у розмірі від 70 до 530 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до фізичних осіб, від 175 до 1765 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до фізичних осіб – підприємців, юридичних осіб або громадських об’єднань, що не мають статусу юридичної особи.

Одночасно із застосуванням грошового стягнення адміністративний орган призначить новий строк для виконання адміністративного акта.

У разі повторного невиконання адміністративного акта у новопризначений строк без поважних причин адміністративний орган у тому ж порядку одноразово накладає на зобов’язану особу грошове стягнення в тому самому або подвійному розмірі.

Постанова про накладення на зобов’язану особу грошового стягнення, винесена адміністративним органом, стане виконавчим документом та підлягатиме примусовому виконанню у порядку, встановленому законодавством про виконавче провадження.

Питання про застосування грошового стягнення будуть вирішувати в порядку розгляду і вирішення справи у письмовому адміністративному провадженні.

Безпосередній вплив

Якщо виконання дії за власний рахунок зобов’язаної особи чи грошове стягнення, накладене відповідно до закону, не можуть досягти цілі адміністративного акта чи з об’єктивних обставин не можуть досягти мети адміністративного акта, або з об’єктивних обставин не можуть бути застосовані, адміністративний орган може застосувати безпосередній вплив до зобов’язаної особи, якщо законом йому надані відповідні повноваження.

У разі якщо адміністративному органу законом не надані повноваження щодо застосування безпосереднього впливу, за його зверненням адміністративний акт виконується іншим адміністративним органом, який має відповідні повноваження.

Попередження про застосування заходів впливу

Заходи впливу призначаються у разі невиконання зобов’язаною особою відповідних обов’язків у строк, визначений у попередженні про застосування таких заходів.

Зобов’язану особу заздалегідь будуть попереджати про застосування заходів впливу.

Попередження повинне буде містити:

1) строк для виконання відповідного зобов’язання, протягом якого особа може виконати його добровільно;

2) кошторис витрат, які будуть стягнуті із зобов’язаної особи у разі невиконання адміністративного акта у добровільному порядку, якщо законом не передбачено інше. Одночасно має бути зазначено, що ці витрати можуть бути більшими, у разі якщо виконання дій призведе до такого збільшення;

3) види заходів примусу, які можуть бути застосовані, а в разі попередження про застосування грошового стягнення, накладеного відповідно до закону, — види і розмір можливих санкцій. 

Попередження має складатись письмово та бути вручене зобов’язаній особі.

Заходи примусу призначать у разі невиконання зобов’язаною особою відповідних обов’язків у строк, установлений у попередженні про застосування таких заходів.

Застосування примусових заходів

У разі якщо зобов’язана особа під час застосування заходів впливу чинить опір, до неї можуть бути застосовані примусові заходи.

У такому разі за зверненням адміністративного органу відповідні правоохоронні органи у встановленому законом порядку зобов’язані вжити заходів для забезпечення публічної безпеки та порядку під час застосування заходів впливу.

Виконання адміністративного акта буде закінчуватися, коли в результаті виконання досягнуто поставленої мети.

Проте, якщо йдеться про гроші, то примусове виконання грошового зобов’язання, визначеного адміністративним актом, здійснюється в порядку, встановленому законом.

Також повідомлялося, що дозволи на спостереження за особою СБУ буде вимушена отримувати в судах.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва