Кабмін пропонує змінити умови обрання ректорів вишів: як це вплине на освіту

11:54, 17 ноября 2021
МОН підготувало проект постанови, яка вносить зміни до процедури виборів керівників закладів вищої освіти, а також переліку вимог до кандидатів.
Кабмін пропонує змінити умови обрання ректорів вишів: як це вплине на освіту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кандидатам на посаду ректорів закладів вищої освіти більше не доведеться подавати витяг з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, та копію посвідчення щодо вільного володіння державною мовою. При цьому ректором зможе стати особа, яка набрала більше 50 відсотків голосів осіб, які взяли участь у голосуванні у виші. Про це йдеться у проекті Постанови Кабінету Міністрів «Про внесення змін до Методичних рекомендацій щодо особливостей виборчої системи та порядку обрання керівника закладу вищої освіти», яку розробило Міністерство освіти і науки України (МОН).

У пояснювальній записці зазначено, що постанову розроблено на виконання Закону від 5 лютого 2021 року «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо процедури обрання керівника закладу вищої освіти» з метою правового врегулювання процедури виборів керівників закладів вищої освіти (ЗВО).

Відповідно, згідно з пропонованими змінами, оголошення про проведення конкурсу на посаді керівника вишу розміщується засновником ЗВО на офіційному вебсайті (у разі наявності) і вишом на його офіційному вебсайті не пізніше ніж за два місяці до закінчення строку контракту особи, яка займає посаду керівника, або протягом тижня з дня утворення вакантної посади.

Серед документів, які подає кандидат на посаду ректора, виключили: витяг з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення; письмову згоду на збір та обробку персональних даних; копію посвідчення щодо вільного володіння державною мовою. При цьому тепер можна буде подавати не лише копію трудової книжки, а і документ, який підтверджує стаж роботи, або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Засновник має провести перевірку відповідності претендентів вимогам до керівника та відсутності обмежень і протягом десяти календарних днів з дати завершення строку подання претендентами документів подати перелік кандидатів на посаду керівника, які відповідають зазначеним вимогам, до ЗВО для голосування.

Якщо у виборах брали участь кілька осіб (кандидатур) і жодна з них не набрала більше 50 відсотків голосів виборців, організаційний комітет приймає рішення про проведення другого туру виборів, який проводиться на сьомий календарний день після проведення першого туру. У разі коли дата другого туру виборів припадає на святковий (неробочий) день, вибори проводяться у наступний після святкового (неробочого) дня робочий день. До бюлетенів для голосування у другому турі виборів включаються дві особи (кандидатури), які в першому турі набрали найбільшу кількість голосів.

У разі коли за результатами першого туру виборів на другому місці опинилися дві і більше особи з однаковою кількістю голосів, між ними проводиться міжтурове голосування для відбору особи, яка братиме участь у другому турі виборів. Порядок проведення міжтурового голосування має визначити організаційний комітет.

Переможцем виборів вважається особа, яка набрала більше 50 відсотків голосів осіб, які мають право брати участь у виборах, а в разі проведення другого туру — більше 50 відсотків голосів осіб, які взяли участь у голосуванні.

Вибори вважатимуться такими, що не відбулися, у разі, коли:

участь у них взяли менш як 50 відсотків загальної кількості осіб, які мають право брати участь у виборах;

у першому турі виборів брала участь одна особа (кандидатура) і вона не набрала більше 50 відсотків голосів виборців, які мають право брати участь у виборах;

у другому турі виборів жодна з двох осіб (кандидатур) не набрала більше 50 відсотків голосів осіб, які взяли участь у голосуванні.

У разі прийняття організаційним комітетом рішення про визнання виборів такими, що не відбулися, засновник після одержання такого рішення протягом тижня з дня встановлення результатів виборів має оголосити проведення нового конкурсу.

Раніше «Судово-юридична газета» аналізувала Закон «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо процедури обрання керівника закладу вищої освіти.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва