МОЗ пропонує дозволити працювати медикам лише при наявності свідоцтва

08:26, 3 декабря 2021
Міністерство охорони здоров’я розробило законопроект, який регулює медичне самоврядування.
МОЗ пропонує дозволити працювати медикам лише при наявності свідоцтва
Джерело фото: phc.org.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Право на здійснення медичної та фармацевтичної діяльності матимуть особи, які включені до Реєстру представників медичних професій та мають діюче свідоцтво про право на здійснення діяльності у сфері охорони здоров’я. При цьому медиків можна буде позбавити права на проведення професійної діяльності за неналежне виконання обов’язків. Про це йдеться у проекті Закону «Про самоврядування у сфері охорони здоров’я в Україні», який розроблений Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ).

Зокрема, рішення про надання права здійснювати медичну та фармацевтичну діяльність буде прийматися організацією професійного самоврядування медичних професій на підставі поданих документів про освіту.

У проекті зазначено, що перелік документів, необхідних для надання права здійснювати медичну та фармацевтичну діяльність, визначається Кабінетом Міністрів України за поданням відповідної організації професійного самоврядування медичних професій.

Запроваджується професійний збір. Він сплачується представником медичних професій самостійно або роботодавцем, за умови, якщо це передбачено колективним договором або контрактом. Кошти, отримані від сплати, повинні використовуватися виключно на виконання функцій Палат (організацій професійного самоврядування медичних професій).

Передбачено і дисциплінарне провадження – це процедура розгляду письмової (електронної) скарги, яка містить відомості про наявність у діяннях (бездіяльності) представника медичних професій ознак дисциплінарного проступку. Підставою для такого провадження  є вчинення дисциплінарного проступку.

Під дисциплінарним проступком у законопроекті розуміється порушення Кодексу етики;  невиконання або неналежне виконання положень стандартів у сфері охорони здоров’я; невиконання рішень органів професійного самоврядування. Якщо відповідний факт буде вчинено, до особи можуть застосувати: попередження; тимчасове зупинення дії свідоцтва про право на здійснення діяльності у сфері охорони здоров’я на строк до шести місяців; припинення дії свідоцтва про право на здійснення діяльності у сфері охорони здоров’я.

Особа, чиї права порушено діями або бездіяльністю представника медичних професій, матимуть право на звернення до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії Палати зі скаргою, з метою притягнення представника медичних професій до професійної дисциплінарної відповідальності.

Раніше «Судово-юридична газета» детально проаналізувала основні аспекти запропонованого МОЗ законопроекту.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді