МОЗ пропонує передбачити процедуру позбавлення медиків права лікувати за неналежне виконання обов’язків

14:13, 12 ноября 2021
Міністерство охорони здоров’я розробило законопроект, який стосується особливостей самоврядування у медичній галузі.
МОЗ пропонує передбачити процедуру позбавлення медиків права лікувати за неналежне виконання обов’язків
Джерело фото: iStock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні буде створено Реєстр медиків, а надавати свої послуги зможуть лише ті медики, дані про яких у нього будуть занесені. При цьому медиків можна буде позбавити права на проведення професійної діяльності за неналежне виконання обов’язків. Про це йдеться у проекті Закону «Про самоврядування у сфері охорони здоров’я в Україні», який розроблений Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ).

У пояснювальній записці зазначено, що метою розробленого проекту є створення умов для впровадження моделі медичного самоврядування, яка надасть можливість суб’єктам господарської та професійної діяльності здійснювати саморегулювання медичної діяльності і створить законодавчі підстави для делегування самоврядним організаціям окремих функцій, які на сьогодні здійснюються органами державної влади з регулювання господарської та професійної діяльності.

У законопроекті передбачено професійне самоврядування медичних професій, яке має бути незалежним від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових та службових осіб.

Організаціями професійного самоврядування медичних професій є Палати:

1) Палата лікарів сімейної медицини;

2) Палата лікарів спеціалістів;

3) Палата стоматологів;

4) Палата медичних спеціалістів;

5) Фармацевтична палата.

До Палати лікарів сімейної медицини входять лікарі, які мають право на здійснення медичної діяльності у сфері надання первинної медичної допомоги.

До Палати лікарів спеціалістів входять лікарі та особи з вищою немедичною освітою, які мають право на здійснення медичної діяльності, крім тих, що здійснюють медичну діяльність у сфері стоматології та первинної медичної допомоги.

До Палати стоматологів входять лікарі, які мають право на здійснення медичної діяльності у сфері стоматології.

До Палати медичних спеціалістів входять молодші спеціалісти, фахові молодші бакалаври, молодші бакалаври, бакалаври з медичною освітою, магістри, доктори філософії та доктори наук за спеціальністю «Медсестринство», які мають право на здійснення медичної діяльності.

До Фармацевтичної палати входять особи, що мають фармацевтичну освіту будь-якого рівня та ступеню (молодший спеціаліст, молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії, доктор наук) та прирівняні до них.

При цьому представник медичної професії, який має більш ніж одну спеціальність у сфері охорони здоров’я може бути членом декількох Палат.

Палата медичної професії: надає право здійснювати медичну та фармацевтичну діяльність та видає свідоцтво про право на здійснення такої діяльності; забезпечує створення та ведення Реєстру представників медичних професій, підтримує його діяльність; встановлює критерії якості тощо.

У складі Палат утворюються та діють: загальні збори представників медичних професій; Вища Рада Палати; Вища наукова рада Палати; Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія Палати; Ревізійна комісія Палати тощо.

Запроваджується Реєстр представників медичних професій. До нього вносяться такі відомості про медиків:

1) прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) та дата народження;

2) відомості та реквізити документів, що підтверджують освіту та кваліфікацію;

3) номер, дата видачі та строк дії свідоцтва про право на здійснення діяльності в сфері охорони здоров’я;

4) найменування та адреса основного місця здійснення медичної та фармацевтичної діяльності;

5) інформація про тимчасове зупинення дії свідоцтва про право на здійснення діяльності у сфері охорони здоров’я, припинення дії свідоцтва про право на здійснення діяльності у сфері охорони здоров’я;

6) інформація про оголошення попередження Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією Палати, протягом року з дня притягнення до професійної дисциплінарної відповідальності;

7) дата початку роботи за спеціальністю та інформація про періоди, протягом яких особа не працювала за спеціальністю;

8) інформація про підвищення кваліфікації та перепідготовку;

9) інші відомості визначені організацією професійного самоврядування медичних професій.

Реєстри також можуть містити додаткову інформацію з обмеженим доступом.

Право на здійснення медичної та фармацевтичної діяльності мають особи, які включені до цього реєстру та мають діюче свідоцтво про право на здійснення діяльності у сфері охорони здоров’я. Рішення про надання права здійснювати медичну та фармацевтичну діяльність приймається організацією професійного самоврядування медичних професій на підставі поданих документів про освіту.

У проекті зазначено, що перелік документів, необхідних для надання права здійснювати медичну та фармацевтичну діяльність, визначається Кабінетом Міністрів України за поданням відповідної організації професійного самоврядування медичних професій.

Запроваджується професійний збір. Він сплачується представником медичних професій самостійно або роботодавцем, за умови, якщо це передбачено колективним договором або контрактом. Кошти, отримані від сплати, повинні використовуватися виключно на виконання функцій Палати.

Передбачено і дисциплінарне провадження – це процедура розгляду письмової (електронної) скарги, яка містить відомості про наявність у діяннях (бездіяльності) представника медичних професій ознак дисциплінарного проступку. Підставою для такого провадження  є вчинення дисциплінарного проступку.

Під дисциплінарним проступком у законопроекті розуміється порушення Кодексу етики;  невиконання або неналежне виконання положень стандартів у сфері охорони здоров’я; невиконання рішень органів професійного самоврядування. Якщо відповідний факт буде вчинено, до особи можуть застосувати: попередження; тимчасове зупинення дії свідоцтва про право на здійснення діяльності у сфері охорони здоров’я на строк до шести місяців; припинення дії свідоцтва про право на здійснення діяльності у сфері охорони здоров’я.

Особа, чиї права порушено діями або бездіяльністю представника медичних професій, має право на звернення до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії Палати зі скаргою, з метою притягнення представника медичних професій до професійної дисциплінарної відповідальності.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що МОЗ розширило перелік професій, для яких щеплення проти короанвірусу є обов’язковим.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва