«Слуги народу» пропонують змінити студентське самоврядування: чого чекати вишам

14:04, 10 декабря 2021
У парламенті зареєстрували законопроект, який визначає умови формування вчених рад, а також функціонування органів студентського самоврядування.
«Слуги народу» пропонують змінити студентське самоврядування: чого чекати вишам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Представники студентського самоврядування отримають розширений вплив на формування вчених рад закладів вищої освіти (ЗВО). Про це йдеться у законопроекті № 6313-1 «Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо розширення прав органів студентського самоврядування та забезпечення прав здобувачів вищої освіти», внесений «слугами народу», серед яких Юлія Гришина, Марина Нікітіна, Олена Копанчук та інші.

У пояснювальній записці метою законопроекту зазначено законодавче забезпечення права органів студентського самоврядування на самостійне провадження всіх видів діяльності, передбачених Законом України «Про вищу освіту» та положенням про студентське ЗВО, права всіх здобувачів освіти на участь у діяльності органів громадського самоврядування, вчених рад та структурних підрозділів, виборах керівника ЗВО.

Депутати пропонують, аби до складу вченої ради вишу до нині існуючих посад також входили керівник вищого колегіального органу громадського самоврядування закладу, керівники профспілок та органу студентського самоврядування.

До складу вченої ради ЗВО відповідно до квот пропонують включити:

- наукових, науково-педагогічних та інших працівників, які працюють у закладі за основним місцем роботи;

- студентів (курсантів);

- аспірантів, ад’юнктів, асистентів-стажистів, лікарів (провізорів)-інтернів, лікарів-резидентів, докторантів.

Представники від студентів мають обиратися терміном на один рік, а інші виборні представники – на весь строк повноважень вченої ради.

При цьому не менш як 75 відсотків складу вченої ради повинні становити наукові, науково-педагогічні працівники ЗВО і не менш як 10 відсотків - виборні представники з числа студентів.

Виборні представники до складу вченої ради обираються:

1) з числа працівників та докторантів закладу вищої освіти – органами громадського самоврядування навчально-наукових інститутів (факультетів);

2) з числа студентів –  вищим органом студентського самоврядування;

3) з числа аспірантів, ад’юнктів, асистентів-стажистів, інтернів, лікарів-резидентів – загальними зборами відповідних учасників освітнього процесу.

Також виші отримають право утворювати раду студентів, наукову раду, раду випускників, раду ветеранів тощо.

При цьому депутати дописали в законопроект, що органи студентського самоврядування повинні діяти на основі академічної доброчесності (хоча не зрозуміло, до чого це поняття).

Окремо прописано про студентське самоврядування, воно має визначати:

1) систему та структуру органів студентського самоврядування, порядок їх формування, діяльності та звітування;

2) повноваження таких органів;

3) порядок припинення повноважень студентів (курсантів), обраних до органів студентського самоврядування;

4) порядок здійснення студентського самоврядування у структурних та відокремлених структурних підрозділах закладу вищої освіти;

5) порядок здійснення контролю за діяльністю та виборами до органів студентського самоврядування;

6) порядок проведення виборів представників студентів (курсантів) до вченої ради закладу.

Систему органів студентського самоврядування на відповідному рівні становлять: загальні збори (конференція) студентів; виконавчий орган студентського самоврядування (студентська рада, студентський парламент, студентський сенат тощо); студентська виборча комісія; робочі та дорадчі органи студентського самоврядування.

На рівні закладу вищої освіти також діє контрольно-ревізійний орган студентського самоврядування – контрольно-ревізійна комісія. До її складу не можуть входити керівники та члени виконавчих органів студентського самоврядування, студентських виборчих комісій.

Керівники органів студентського самоврядування не можуть перебувати на посаді більш як два строки.

Крім того, керівник виконавчого органу студентського самоврядування має право на отримання академічної відпустки на період виконання повноважень, зі збереженням місця навчання, джерела фінансування та права на проживання в гуртожитку.

Раніше «Судово-юридична газета» проаналізувала, чому певні групи лобіюють зміни в умовах навчання для іноземців в українських вишах.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді