В Україні на законодавчому рівні можуть розширити поняття булінгу

13:03, 23 декабря 2021
Відповідний законопроект збільшує кількість сфер застосування терміна «булінг».
В Україні на законодавчому рівні можуть розширити поняття булінгу
Джерело фото: nanirj.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У грудні у Верховній Раді зареєстрували законопроект № 6393 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення законодавства щодо протидії булінгу (цькуванню)».

У пояснювальній записці зазначено, що завданням проекту є вдосконалення на законодавчому рівні поняття булінгу, розширення сфер його застосування.

«Метою законопроекту також є встановлення механізму захисту прав дітей та інших осіб, які є учасниками процесу оздоровлення та відпочинку, освітнього процесу, навчально-тренувальної та спортивної роботи», - зазначено у документі.

Зокрема, проектом передбачаються зміни до Закону «Про освіту», а саме викласти термін «булінг» у такій редакції:

«Булінг (цькування) - діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, учасників процесу оздоровлення та відпочинку дітей, учасників спортивних змагань та (або) навчально-тренувальних зборів, закладів охорони здоров′я, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку,  закладів культури і мистецтва,  які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, учасників процесу оздоровлення, лікування та відпочинку дітей, учасників спортивних змагань та (або) навчально-тренувальних зборів, культурної та мистецької освіти, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого».

Також законопроектом у Законі «Про вищу освіту» додаються норми до статті 15. До повноважень засновника (засновників) закладу вищої освіти належатимуть:

-  здійснення контролю за виконанням плану заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі освіти;

- розгляд скарги про відмову у реагуванні на випадки булінгу (цькування) за заявами неповнолітніх здобувачів вищої освіти, їхніх батьків, законних представників, інших осіб та прийняття рішення за результатами розгляду таких скарг;

- сприяння створенню безпечного освітнього середовища в закладі вищої освіти.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про булінг у школі на Закарпатті, де вчителька кричала і смикала учня за волосся на уроці.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва