Чи закриють в Україні санаторні школи: законопроект від «Слуг народу»

12:19, 1 февраля 2022
Депутати пропонують вирішити, що прийде на зміну санаторним школам.
Чи закриють в Україні санаторні школи: законопроект від «Слуг народу»
Джерело фото: zmi.ck.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Перехідний період для функціонування санаторних шкіл пропонують продовжити до 1 липня 2024 року, а на зміну таким школам мають прийти  оздоровчо-профілактичні підрозділи. Про це йдеться у законопроекті №6354 про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та захисту прав учасників освітнього процесу, який до парламенту внесли депутати на чолі з Юлією Гришиною.

У пояснювальній записці до законопроекту, автори пишуть, що його метою є створення можливості «поступового перетворення санаторних шкіл в умовах децентралізації, широкого вибору типів закладів загальної середньої освіти у які засновники зможуть трансформувати санаторні школи (школи-інтернати). Це допоможе органам місцевого самоврядування сформувати освітню мережу відповідно до потреб громади».

У законопроекті пропонується шляхом внесення змін до Закону «Про повну загальну середню освіту» включити «оздоровчо-профілактичні підрозділи» до структурних підрозділів у складі закладів загальної середньої освіти та передбачити затвердження Кабінетом Міністрів України порядку надання послуг такими підрозділами. У Головному науково-експертному управлінні (ГНЕУ) відзначили, що потребують конкретизації зміст поняття «оздоровчо-профілактичні підрозділи», їх складові та особливості функціонування.

На думку експертів, так само потребує конкретизації зміст поняття «послуги», про які йдеться у доповненні до ч. 5 ст. 31 Закону, за яким «порядок надання послуг оздоровчо-профілактичним підрозділом затверджується Кабінетом Міністрів України». Крім того, з метою забезпечення повної безпеки життя та здоров'я дітей, очевидною є необхідність вирішення питання щодо стандартів таких послуг, нормативів матеріально-технічного забезпечення «оздоровчо-профілактичного підрозділу», вимог до його кадрового забезпечення. В ГНЕУ вказали, що такі школи окрім навчання ще і лікують дітей.

Крім того, пропонується для засновників санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) продовжити до 1 липня 2024 року перехідний період для зміни типу закладів освіти.

В ГНЕУ нагадали, що до законопроекту слід надати фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки). Разом з тим, відповідна інформація відсутня в супровідних до законопроекту документах.

Так само додані до законопроекту супровідні документи не містять обґрунтування продовження для засновників санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) перехідного періоду для зміни типу закладів освіти саме до 1 липня 2024 року.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що місцеві бюджети не фінансуватимуть поглиблене вивчення предметів у школах.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду