У «Слузі народу» пропонують в рази підвищити ренту на український газ, видобуток якого знижується

13:43, 10 февраля 2022
За нинішніх цін на газ рента може зрости в понад 3 рази.
У «Слузі народу» пропонують в рази підвищити ренту на український газ, видобуток якого знижується
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова комітету Верховної Ради з питань Податкової та митної політики Данило Гетьманцев пропонує депутатам схвалити у першому читанні законопроєкт за реєстраційним номером 7038 «Про внесення змін Податкового кодексу України щодо запровадження диференційованої рентної плати за видобування газу природного», яким пропонується, виходячи з нинішньої ціни на газ суттєво підвищити ренту на видобуток блакитного палива. Відповідний проєкт постанови зареєстровано на сайті парламенту.

Законопроєктом пропонується запровадити диференційовані ставки ренти на видобуток газу, яка буде залежати від його біржової вартості та свердловини, з якої його видобувають. Передбачається, що рента на видобуток газу залишиться на нинішньому рівні(14-29% - sud.ua)  за умови, якщо біржова вартість газу не перевищуватиме 200 доларів за 1000 кубометрів.

Якщо фактична ціна реалізації газу становить більше 200 доларів та не перевищує 400 доларів за 1000 кубометрів, то рента становитиме від 24% до 39%.

Вцілому пропонується ввести 5 різних режимів ставок ренти в залежності від ціни на газ - до 200 доларів/тис. м3, до 400 доларів, до 600 доларів, до 800 доларів та понад 800 доларів. Максимальну ставку планується встановити на рівні 69% зі свердловини завглибшки до 5 км та 54% зі свердловин завглибшки понад 5 км

В разі ухвалення законопроєкту, зважаючи на нинішню біржову вартість газу, рента для компаній зросте - з 14-29% до 54-69% залежно від свердловини.

Україна за підсумками 2021р скоротила видобуток природного газу на 2,2% (440 млн куб м) – до 19,79 млрд куб м.

За словами очільника НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка, найбільший видобувник – державне АТ «Укргазвидобування» (УГВ) протягом року видобуло 13,665 млрд куб м газу, на 4% або на 570 млн куб м менше, ніж попереднього року.

Як писала «Судово-юридична газета» Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради проєкт закону «Про економічний паспорт», який передбачає створення Фонду майбутніх поколінь.

Згідно з документом, Фонд матиме на меті накопичення державних внесків на користь його учасників з подальшим інвестуванням активів та здійснення виплат його учасникам.

Активи учасників Фонду формуватимуться з внесків з бюджетних коштів, які надійшли від сплати ренти за користування надрами для видобування корисних копалин, та інвестиційного доходу від розміщення та інвестування коштів учасників Фонду.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде