У Раді пропонують скасувати військовий збір та знизити оподаткування зарплат

15:55, 14 февраля 2022
Сподіваються на збільшення офіційних зарплат.
У Раді пропонують скасувати військовий збір та знизити оподаткування зарплат
Джерело фото: poltava.tax.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів пропонує Верховній Раді схвалити у першому читанні законопроект № 6548 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці», яким скасовується військовий збір та знижується оподаткування зарплат. Відповідний проект постанови зареєстровано на сайті парламенту.

Законопроектом пропонується об'єднати податок на доходи фізичних осіб, військовий збір та єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, об'єднавши їх у єдиний податок – податок на доходи фізичних осіб із застосуванням ставки податку у розмірі 20%.

При цьому встановлюється, що тимчасово до 2026 року ставка податку на доходи фізичних осіб застосовується: 

у період з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року включно – у розмірі 29 відсотків;

у період з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року включно – у розмірі 26 відсотків;

у період з 1 січня 2025 року по 31 грудня 2025 року включно – у розмірі 23 відсотків.

На думку авторів,  реалізація положень проекту закону не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України, а в перспективі забезпечить додаткові надходження. Високий рівень фінансових надходжень до бюджету буде забезпечено за рахунок легалізації заробітної плати, починаючи з 2023 року і в подальшому.

Варто нагадати, що це не перша спроба в історії України кардинально знизити оподаткування заробітних плат. У 2014 році Верховна Рада схвалила законопроект про зниження ставки єдиного соціального внеску з 41% до 16,4%.

«Якщо підприємство збільшує фонд оплати праці на 30 відсотків, якщо заробітна платня на цьому підприємстві перевищує 3 мінімальних заробітних плати і якщо підприємство виконує всі умови, визначені цією статтею по детінізації (тобто фактично збільшує розмір заробітної платні), то тоді це підприємство починає платити єдиний соціальний внесок в розмірі 16,4 відсотка, а не 41 відсоток, як є сьогодні», - пояснював  тодішній прем’єр Арсеній Яценюк.

Пізніше ставку ЄСВ через незбалансованість  бюджету було піднято до 22 відсотків. З урахуванням податку на доходи фізичних осіб та військового збору нарахування на зарплату становлять понад 40%.

Як писала «Судово-юридична газета», в Україні минулого року за даними Держстату зросла середня зарплата.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде