Рада розширила перелік державних органів, які можуть публікувати інформацію про переміщення зброї в Україну

18:03, 1 апреля 2022
Після підписання закону можна буде розміщувати інформацію про переміщення зброї, яка була опублікована і на сайті СБУ.
Рада розширила перелік державних органів, які можуть публікувати інформацію про переміщення зброї в Україну
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада схвалила законопроєкт №7236 про внесення змін до статті 114-2 Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за несанкціоноване розповсюдженню інформації про засоби протидії збройній агресії Російської Федерації, яким розширила перелік державних органів, які мають право поширювати інформацію про постачання зброї в Україну та переміщення Збройних сил України. За відповідне рішення проголосували 320 народних депутатів.

Законопроєктом внесено зміни до статті 114-2 Кримінального кодексу України Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану та додати до переліку органів державної влади, які можуть розміщувати  інформацію про направлення та переміщення зброї в України, зокрема і від іноземних партнерів Службу безпеки України.

Наразі таку інформацію мають право поширювати Генеральний штаб та Міністерство оборони.

Крім цього Міністерство оборони додано до правомірних суб’єктів поширення інформації про переміщення рух та розташування Збройних сил України. Чинна норма передбачає, що це може робити Генеральний штаб Збройних сил.

Також уточнюються кваліфікуючи ознаки скоєння кримінальних правопорушень, які передбачені статтею 114-2 Кримінального кодексу.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає кримінальну відповідальність за публікацію інформації про переміщення Збройних сил. Законом доповнено Кримінальний кодекс статтею 114-2 та встановлено, що: 1 розповсюдження інформації про направлення, переміщення міжнародної військової допомоги в Україну, якщо така інформація не розміщувалась у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних сил України, або без отримання письмового дозволу Генерального штабу Збройних сил України на її розповсюдження, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Розповсюдження інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших військових формувань України без дозволу Генерального штабу ЗСУ або якщо така інформація не розміщувалася Генштабом в умовах воєнного або надзвичайного стану карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або з корисливих мотивів, або з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України чи незаконним збройним формуванням, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді