Товары из Евросоюза пустят на рынок Украины без проверки соответствия украинским стандартам: Кабмин внес законопроект

08:00, 30 апреля 2022
Непродовольственную продукцию из ЕС будут запускать на украинский рынок без проверки на соответствие национальным стандартам.
Товары из Евросоюза пустят на рынок Украины без проверки соответствия украинским стандартам: Кабмин внес законопроект
Фото: КМУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Как ранее писала «Судебно-юридическая газета», Кабмин одобрил законопроект, согласно которому непищевую продукцию из Евросоюза пустят на рынок Украины без проверки соответствия национальным стандартам нашей страны. Соответствующий законопроект о внесении изменений в некоторые законы Украины о признании в Украине результатов оценки соответствия, проведенной в государствах-членах Европейского Союза 7324 зарегистрирован в Верховной Раде.

В частности, если сейчас в статье 5 «Об общей безопасности непищевой продукции» идет речь о том, что доказательством безопасности продукции является ее соответствие

национальным стандартам, гармонизированным с соответствующими европейскими стандартами, то предлагается добавить, что таким доказательством является также соответствие гармонизированным европейским стандартам или актам законодательства Европейского Союза по гармонизации.

В Законе «О технических регламентах и оценке соответствия» прописывается, что продукция считается соответствующей техническим регламентам, если она отвечает требованиям актов законодательства ЕС относительно гармонизации, на основе которых разработаны такие технические регламенты. А маркировка «СЕ» признается эквивалентной знаку соответствия техническим регламентам при его нанесении в соответствии с требованиями законодательства ЕС.

«Результаты оценки соответствия (протоколы испытаний, документы о соответствии и т.д.) требованиям актов законодательства Европейского Союза относительно гармонизации, на основе которых разработаны технические регламенты, проведенной в государствах-членах Европейского Союза, признаются и принимаются в Украине», - сказано в законопроекте.

«2022 року Україна досягла значного прогресу в підготовці до укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (далі – Угода АСАА) між Україною та ЄС, зокрема результати оцінки з боку Європейського Союзу системи законодавства у сфері технічного регулювання, стандартизації та метрології засвідчили високий рівень наближення системи технічного регулювання України до системи технічного регулювання ЄС. Військова агресія РФ проти України стала на заваді завершенню цього процесу.

Очікувалося, що на кінець 2022 року сторони мали перейти до формального процесу укладення угоди.

Важливість Угоди АСАА пояснюється тим, що вона є фундаментом для вільного руху товарів – основоположної свободи Європейського Союзу. У контексті заявки України на членство в Європейському Союзі важливо особливо наголосити на тому, що передні зусилля України дають можливість до швидкої інтеграції до внутрішнього ринку ЄС, у тому числі до основоположних свобод ЄС.

В умовах воєнного стану, і особливо блокади морського кордону України, Україні необхідно забезпечити негайне і радикальне спрощення обігу товарів на кордоні між Україною та державами-членами ЄС. Зняття технічних бар’єрів є однією зі важливих складових цього завдання.

Крім того, в Україні ускладнено проведення робіт з оцінки відповідності продукції вимогам технічних регламентів, що може загрожувати життю та здоров’ю людей, навколишньому природному середовищу.

З огляду на зазначене пропонується забезпечити вільний обіг на території України товарів, які відповідають вимогам щодо безпечності нехарчової продукції ЄС.

Хоча це рішення у першу чергу спрощує імпорт товарів до України, у середньостроковій перспективі воно сприятиме залученню компонентів, вироблених в ЄС, для виробництва української продукції та її подальшого розміщення на ринку ЄС.

Крім того, Україна докладатиме зусиль для того, щоб відповідні правові рамки розміщення української продукції на ринку ЄС – Угода АСАА – були схвалені якомога швидше.

Проектом акту передбачається внести зміни до:

Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції», встановивши, що доказом безпечності нехарчової продукції є її відповідність не лише національним стандартам, що гармонізовані з відповідними європейськими стандартами, а й безпосередньо самим гармонізованим європейським стандартам та актам законодавства Європейського Союзу щодо гармонізації;

Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», визначивши, що:

нехарчова продукція, на яку поширюється дія українських технічних регламентів, вважатиметься такою, що їм відповідає, якщо вона відповідає вимогам актів законодавства Європейського Союзу щодо гармонізації, на основі яких розроблені такі технічні регламенти;

маркування СЕ визнаватиметься в Україні еквівалентним знаку відповідності технічним регламентам за умови його нанесення у відповідності до вимог законодавства Європейського Союзу;

результати оцінки відповідності (протоколи випробувань, документи про відповідність тощо) вимогам актів законодавства Європейського Союзу щодо гармонізації, на основі яких розроблені технічні регламенти, проведеної в державах-членах Європейського Союзу, визнаватимуться і прийматимуться в Україні без проведення будь-яких додаткових процедур», - сказано в пояснительной записке.

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Youtube Право ТВ, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області