КСУ розглядає справу щодо призначення нового очільника ДБР

13:10, 3 декабря 2019
Велика палата Конституційного Суду України перейшла до закритої частини пленарного засідання для ухвалення рішення.
КСУ розглядає справу щодо призначення нового очільника ДБР
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні 3 грудня 2019 року у формі письмового провадження розглядала справу за конституційним поданням 45 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини першої, пункту 1 частини третьої статті 11 Закону України «Про Державне бюро розслідувань» від 12 листопада 2015 року №794–VIII. Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Під час пленарного засідання було заслухано інформацію судді-доповідача у справі Віктора Колісника щодо змісту конституційного подання та підстав для відкриття конституційного провадження у справі.

Як зазначив суддя-доповідач, автори клопотання оспорюють положення Закону в частині закріплення повноважень Президента України призначати на посаду директора Державного бюро розслідувань, визначати трьох членів комісії з проведення конкурсу на зайняття посад директора Бюро, його першого заступника та заступника.

На думку народних депутатів України, стаття 106 Конституції України, яка містить вичерпний перелік повноважень Президента України, не передбачає призначення ним керівників центральних органів виконавчої влади (у тому числі директора Бюро), членів конкурсної комісії з відбору керівників будь-яких центральних органів виконавчої влади.

Так, 10 вересня 2019 року постановлено Ухвалу Першої колегії суддів Першого сенату Конституційного Суду України про відкриття конституційного провадження у частині відповідності Конституції України положень частини першої, пункту 1 частини третьої статті 11 Закону.

Також відомо, що до державних органів влади, вищих закладів освіти та наукових установ направлено запити щодо надання інформації з питань, порушених у конституційному поданні.

Велика палата Конституційного Суду України дослідила матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання та перейшла до закритої частини пленарного засідання для ухвалення рішення.

Рішення Конституційного Суду України за результатами конституційного провадження буде оприлюднено на офіційному вебсайті КСУ відповідно до статті 94 Закону України «Про Конституційний Суд України».

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що депутати Верховної Ради прийняли проект закону №2116 про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань» щодо удосконалення діяльності ДБР. Відповідне рішення підтримали 250 народних обранців.

Крім того, 15 листопада парламент прийняв поправку, яка перезавантажує керівництво ДБР. Повноваження нинішнього директора ДБР Романа Труби та його заступників будуть припинені достроково.

Додамо, правоохоронний комітет парламенту підтримав пропозицію про повне перезавантаження керівництва Державного бюро розслідувань.

До того ж, стало відомо, коли Романа Трубу звільнять з ДБР.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси