Охочі звільнити директора ДБР стають на бік недоброчесних посадовців, — Роман Труба

17:52, 14 ноября 2019
Вчора правоохоронний комітет парламенту підтримав пропозицію про повне перезавантаження керівництва Державного бюро розслідувань.
Охочі звільнити директора ДБР стають на бік недоброчесних посадовців, — Роман Труба
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Директор ДБР Роман Труба рішуче не погоджується з ідеєю звільнення керівництва Бюро. На засіданні парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності він намагався переконати народних депутатів у хибності такої позиції. Проте марно. Переважною більшістю голосів члени комітету спочатку ухвалили рішення про підтримку правки №320 до проекту закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань» щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» (реєстр. №2116), згідно з якою повноваження директора ДБР та його заступників припиняються достроково. А після цього так само більшістю голосів увалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти зазначений законопроект у другому читанні в цілому, з урахуванням пропозицій та правок комітету.

Як відомо, законопроект №2116 17 жовтня був ухвалений у першому читанні та за основу. Він, зокрема, передбачає зміну статусу Державного бюро розслідувань із центрального органу виконавчої влади, яким Бюро є нині, на правоохоронний орган. Президентська команда, яка розробляла вказаний законопроект, вважає, що це буде більш доречним.

У зв’язку з цим під час підготовки до другого читання представниця фракції «Голос» Олександра Устінова внесла пропозицію про одночасну повну заміну нинішнього керівництва ДБР. Бюро стане іншим органом, вважають у фракції, тому переобрання його керівництва — це питання не персоналій, а сутності змін.

Директор ДБР Роман Труба намагався переконати депутатів, що йому, попри перешкоди, за рік вдалося створити працюючий орган.

«Створений центральний апарат, сім територіальних управлінь, і ми вже проводимо розслідування кримінальних проваджень», — зазначив він.

За його словами, ДБР створювалося не завдяки, а всупереч. Воно не мало жодного партнера в органах державної влади і не відчувало з їх боку ніякого сприяння.

«Чи є претензії до ДБР? Звичайно, є — з боку тих високопосадовців, щодо яких відкрито кримінальне провадження. Тому ті, хто хоче звільнення директора ДБР, стають на бік отих осіб», — спробував пояснити свою позицію Роман Труба.

У відповідь Олександра Устінова відразу наголосила, що слова директора ДБР виглядають як шантаж. «Прошу не тиснути на нас», — відрізала вона.

Остаточне рішення щодо долі керівництва бюро ухвалюватиме Верховна Рада.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси