Судова реформа не може здійснюватися без участі суддів, – Голова КГС ВС Богдан Львов

15:32, 9 сентября 2021
Голова КГС ВС також торкнувся проблемних питань, які є актуальними для всієї судової системи України, зокрема, неналежного фінансування працівників апаратів судів.
Судова реформа не може здійснюватися без участі суддів, – Голова КГС ВС Богдан Львов
Джерело фото: Верховний Суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

7 вересня 2021 року в Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду відбулася зустріч із членами Палати представників США – конгресменом США від штату Каліфорнія Хуаном Варгасом і конгресменом США від штату Пенсильванія Браяном Фіцпатріком. Про це повідомляє пресслужба ВС.

КГС ВС представляли заступник Голови ВС, Голова КГС ВС Богдан Львов, секретарі судових палат Тетяна Дроботова та Володимир Погребняк, судді Іван Міщенко, В’ячеслав Пєсков і Юрій Чумак.

Сторони обговорили низку питань, пов’язаних із реформуванням судочинства, зміцненням верховенства права та захистом американських інвестицій у господарсько-економічній діяльності в Україні за допомогою судових органів України тощо.

Богдан Львов ознайомив іноземних гостей зі структурою судової системи України. Він також розповів про специфіку господарської юрисдикції та наголосив, що господарське судочинство характеризується найкоротшими строками та якістю розгляду справ, що забезпечує ефективний судовий захист, позитивно впливає на економіку й інвестиційну привабливість країни.

З огляду на те, що представники Конгресу США вивчають питання ефективності здійснення правосуддя і перебігу судової реформи в Україні, голова КГС ВС зосередився на змінах, які відбулися у вказаній сфері. Насамперед він зазначив, що тривалий процес реформування має свої переваги й істотні вади. Так, починаючи з 2014 року, загальна чисельність суддів в Україні скоротилася з понад 8 тисяч до 5 тисяч. У цьому контексті позитивним моментом є очищення судової влади, водночас звільнення за віком досвідчених суддів, посади яких залишаються вакантними, негативно вплинуло на строки розгляду справ.

Зокрема, скорочення суддів за останні роки помітно відчула кримінальна юстиція, оскільки на апеляційному рівні не вистачає суддів для розгляду кримінальних справ. Наприклад, у Харківському апеляційному суді у грудні 2013 року чисельність суддів становила 94 особи, зараз їх кількість скоротилася до 15, що негативно позначилося на якості роботи і строках судового розгляду: «Очищення судової влади – це важливий крок. Судова реформа має тривати, але постійне емоційне цькування суддів, неналежне матеріальне забезпечення, відсутність гарантій безпеки для суддів та їхніх родин призводить до результату, який ми найбільш яскраво спостерігаємо щодо суддів кримінальної юстиції», – підкреслив Богдан Львов.

У своєму виступі Голова КГС ВС також торкнувся проблемних питань, які є актуальними для всієї судової системи України, зокрема неналежне фінансування працівників апаратів судів.

Ще однією проблемною темою є особиста безпека судді. За словами Богдана Львова, вільний доступ до персональних даних, публічна критика, непідтверджені факти щодо суддів і відсутність належного реагування на суддівські звернення з боку прокуратури і держави призводять до кадрового дефіциту, а в результаті – до погіршення стану розгляду справ.

Розповідаючи про створення Верховного Суду у 2017-му, Богдан Львов зазначив, що вперше в історії України відбулося оновлення професійних суддівських кадрів. За результатом конкурсного відбору до Верховного Суду потрапили найкращі кандидати, серед яких – представники наукової та юридичної спільноти, які до цього суддями не були. На його думку, певною мірою це позитивно вплинуло на роботу Верховного Суду: «Верховний Суд працює з максимальним навантаженням та виконує покладені на нього завдання».

Коментуючи стан нинішньої судової реформи, очільник КГС ВС наголосив, що в цивілізованій країні до реформування будь-якої сфери залучаються фахівці в галузі, яка реформується. Так і судова реформа не має відбуватися без безпосередньої участі суддів. Проте наразі їх позицію не завжди враховують. А це, на думку Богдана Львова, завдає шкоди механізму забезпечення верховенства права, за що суди і відповідальні. Тому закликаємо реформаторів дослухатися до суддів та, забезпечити механізм реалізації цієї відповідальності. Адже якщо суди наразі й ухвалюють рішення, спрямовані на захист, то ці рішення в подальшому дуже часто не виконуються. На сьогодні понад 80 % звернень до ЄСПЛ стосуються невиконання судових рішень.

У свою чергу конгресмени зауважили, що великі американські компанії готові щороку збільшувати обсяги інвестицій в Україну, проте вони хочуть бути впевнені, що їхні кошти будуть тут захищені, тому важливе значення має ефективність судової системи. Свій візит американські гості назвали свідченням готовності підтримувати нашу країну на шляху розвитку: «Україна в американському Конгресі має підтримку обох правлячих партій, а цим можуть похизуватися далеко не всі держави. Ми сьогодні перебуваємо в Україні, адже ми справді зацікавлені в її успіхах».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КГС ВС нагадав про різницю між вимогами матеріального та нематеріального характеру.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси