Суддя повідомила про погрози їй та членам її сім’ї: як відреагувала Вища рада правосуддя

16:59, 23 сентября 2021
ВРП вирішила звернутися до Офісу Генпрокурора щодо необхідності забезпечення проведення перевірки обставин, повідомлених суддею Шевченківського райсуду міста Києва.
Суддя повідомила про погрози їй та членам її сім’ї: як відреагувала Вища рада правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо необхідності забезпечення проведення перевірки обставин, повідомлених суддею Шевченківського районного суду міста Києва Дарією Дунаєвською. Про це повідомляється на сайті ВРП. 

Суддя Дунаєвська Д.Л. повідомила, що до її провадження як слідчого судді надійшла скарга на бездіяльність уповноваженої особи Державного бюро розслідувань. Напередодні розгляду скарги, вночі, на особистий номер мобільного телефону судді надійшли повідомлення та дзвінки із погрозами їй і членам її сім’ї та наполегливі рекомендації відреагувати на вказану скаргу. На переконання судді Дунаєвської Д.Л., метою вчинення таких дій є протиправний тиск на неї як слідчого суддю.

ВРП зазначає, що телефонні дзвінки та sms-повідомлення можуть викликати у судді обґрунтоване занепокоєння щодо власної безпеки та безпеки членів її сім’ї, що створює реальну загрозу суддівській незалежності, оскільки в такий спосіб чинився психологічний тиск з метою прийняття певного судового рішення у справі. Дії невідомої особи, яка зателефонувала на особистий номер судді та надсилала sms-повідомлення стосовно розгляду справи, що перебувала у її провадженні, не узгоджуються з положеннями частини шостої статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо обов’язку поважати незалежність судді і не посягати на неї та є неприпустимими. 

На виконання вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя звернулася до ВРП та Генерального прокурора з повідомленням про втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя із проханням вжити відповідних заходів реагування, передбачених чинним законодавством.

Вища рада правосуддя не має повноважень здійснювати кримінально-правову кваліфікацію протиправних дій, які порушують конституційний принцип незалежності суддів, та визначати міру відповідальності за них. Кваліфікація дій, які містять ознаки кримінального правопорушення, здійснюється правоохоронними органами, які є суб’єктами безпосереднього реагування на протиправні дії, які вчиняються щодо суддів.

Київська міська прокуратура листом від 10 серпня 2021 року поінформувала ВРП, що повідомлення судді в порядку статті 214 КПК України скеровано для розгляду та вирішення до слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві.

Згідно зі статтею 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з ЄРДР. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Беручи до уваги обставини, про які зазначено у повідомленні судді, та відсутність інформації про внесення до ЄРДР відомостей за повідомленням судді і початок досудового розслідування, Вища рада правосуддя дійшла висновку про наявність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Рада вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо необхідності забезпечення проведення перевірки обставин, повідомлених суддею Шевченківського районного суду міста Києва Дунаєвською Д.Л., з дотриманням приписів статті 19 Конституції України та статті 214 КПК України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Вища рада правосуддя звільнила у відставку 5 суддів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду