КСУ визнав неконституційною норму Митного кодексу щодо штрафів

14:33, 15 июня 2022
Конституційний Суд ухвалив Рішення у справі щодо відповідності Конституції статті 485 Митного кодексу України, яка стосується штрафів.
КСУ визнав неконституційною норму Митного кодексу щодо штрафів
Джерело фото: ccu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 15 червня, Другий сенат Конституційного Суду України ухвалив Рішення у справі за конституційною скаргою Барсегяна Геворка Сенекеримовича та конституційною скаргою Ліненко Наталії Миколаївни щодо відповідності Конституції України статті 485 Митного кодексу України.

Суд, розглянувши справу, визнав абзац 2 статті 485 Митного кодексу України таким, що не відповідає Конституції України.

Автори конституційних скарг просили визнати статтю 485 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495 – за яким штраф обчислюється у фіксованому розмірі 300 відсотків несплаченої суми митних платежів таким, що не відповідає положенням частини першої статті 41, статті 48, частини другої статті 61 Конституції України.

На їх думку відсутність визначення найнижчої та максимальної межі розміру штрафу, неможливість її зменшення і відсутність альтернативних видів санкцій за вчинення відповідного правопорушення не дають змоги застосовувати цю норму з урахуванням принципу індивідуалізації юридичної відповідальності правопорушника, що суперечить частині другій статті 61 Конституції України.

Також вони вказують на те, що невідповідність санкції статті 485 Кодексу конституційним засадам індивідуалізації юридичної відповідальності порушує встановлені Конституцією України право особи володіти, користуватися і розпоряджатися власністю (стаття 41), право особи на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло (стаття 48). 

Судді-доповідачі у цій справі – Олег Первомайський та Галина Юровська.

Текст Рішення Суду та його резюме буде оприлюднено на офіційному вебсайті Суду 16  червня 2022 року.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде