Інспектор може сам перевірити наявність страхового поліса через електронну систему: рішення суду

09:41, 22 сентября 2021
Відсутність поліса договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів є підставою для притягнення водія транспортного засобу до адміністративної відповідальності.
Інспектор може сам перевірити наявність страхового поліса через електронну систему: рішення суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нерідко трапляються ситуації, коли на прохання кермувальника транспортного засобу повідомити причину зупинки правоохоронець заявляє, що останній порушив ПДР. Втім доказів порушення інспектор не надає.

Так, у справі № 201/4659/21 після зупинки транспортного засобу водій не надав на вимогу поліцейського для перевірки поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Інспектор виписав водієві штраф у розмірі 425 грн.

Водій звернувся до суду. Він стверджував, що правила дорожнього руху не порушував, доказів зворотного відповідачем не надано. Враховуючи, що інспектором не було надано доказів порушення Правил дорожнього руху, останній не мав права вимагати пред’явлення документів для перевірки.

Скасовуючи названу постанову, суд першої інстанції дійшов висновку про її протиправність, оскільки перевірка наявності поліса обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів може здійснюватися патрульним виключно при складанні протоколів щодо порушень ПДР та при оформленні матеріалів ДТП, що не мало місце у спірних правовідносинах.

Керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред’явила для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб, а також поліса (договору) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката «Зелена картка»), - тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Надаючи оцінку доводам позивача та висновкам суду першої інстанції в цій частині, суд апеляційної інстанції зазначив, що відповідно до ст. 32 Закону України «Про національну поліцію» поліцейський має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу, та/або документів, що підтверджують відповідне право особи, якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення (одна із вичерпного переліку підстав).

Аналіз норм права дає можливість дійти висновку, що право органів Національної поліції перевіряти наявність зазначених у пункті 2.1 ПДР України документів кореспондується з обов’язком водія мати при собі та на вимогу працівника поліції пред’явити такі документи.

Таким чином, відсутність поліса договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів є підставою для притягнення водія транспортного засобу до адміністративної відповідальності.

При цьому відповідно до правової позиції, викладеної, зокрема, у постанові Верховного Суду від 25.09.2019 в адміністративній справі №127/19283/17, притягнення позивача до відповідальності та накладення стягнення за частиною 1 статті 126 КУпАП є обґрунтованим, навіть коли факт невиконання вимог ПДР не знайшли свого підтвердження під час розгляду справи.

Разом з тим суд апеляційної інстанції звертає увагу, що інспектор мав можливість перевірити наявність страхового поліса через електронну систему, що не було здійснено відповідачем.

При цьому позивачем доведено, матеріалами справи підтверджено, що позивач на момент притягнення до адміністративної відповідальності мав чинний поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів з терміном дії з 16.08.2020 по 15.08.2021.

Отже, правові підстави для притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за порушення, передбачене ч. 1 ст. 126 КУпАП, відсутні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що загрожує водієві електросамокату за наїзд на людину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді