Надання документів із судових справ на запит НАЗК: рішення РСУ

13:57, 25 января 2019
Суд може надати лише публічну інформацію про особу, а конфіденційну — лише за її згодою.
Надання документів із судових справ на запит НАЗК: рішення РСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В грудні минулого року Окружний адміністративний суд міста Києва звернувся до Ради суддів України із питанням щодо надання копій документів, що знаходяться у судовій справі, на запит Національного агентства з питань запобігання корупції.

«Зрозумілим є те, що для виготовлення копій запитуваних документів необхідно отримати матеріали відповідної справи, проте ускладнює ситуацію не тільки відсутність законодавчо встановленого механізму отримання від суддів посадовими особами суду матеріалів справ та/або їх копій, а також і випадки відмови у наданні матеріалів справ. Окрім того, мають місце випадки, коли за результатами отримання посадовими особами суду певних копій матеріалів справи для виконання завдань та обов’язків, особа звертається до суду зі скаргою з приводу втручання, на її думку, керівництвом апарату суду у правовідносини із судом в межах розгляду конкретної справи, яка перебуває у провадженні судді, вважаючи, зокрема, інформацію, що міститься у таких копіях, конфіденційною», — зазначається у листі Окружного адмінсуду Києва.

У відповідь на звернення РСУ зазначила, що право НАЗК та уповноважених осіб на одержання інформації не є абсолютним і має реалізовуватися з урахуванням обмежень, встановлених законом.

Так, відповідно до Закону України «Про інформацію», не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу (дані про національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, адресу, дату та місце народження) без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини.

А згідно із ч.4 і ч.5 ст.56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», суддя зобов’язаний, зокрема, не розголошувати відомості, які становлять таємницю, що охороняється законом.

Крім того, серед повноважень голови суду, передбачених законом, немає права на отримання копій документів з матеріалів справ, що знаходяться у провадженні суддів відповідного суду.

З урахуванням наведеного, члени Ради суддів дійшли наступних висновків.

«У голови (заступника голови) суду, керівника апарату суду, інших працівників суду відсутні законні повноваження вимагати та/чи отримувати матеріали справи (їх копії), які перебувають у провадженні суддів.

Суддя не має правових підстав виконувати вимоги голови (заступника голови) суду, керівника апарату суду, інших працівників суду про надання копій документів, що містять конфіденційну інформацію про особу без її згоди зі справи, яка перебуває в його провадженні.

У відповідь на запит НАЗК суд надає публічну інформацію про особу, яка є в його розпорядженні. Конфіденційна інформація надається лише за згодою осіб, яких вона стосується», — йдеться у рішенні РСУ від 25 січня «Про надання документів на запит Національного агентства з питань запобігання корупції та правоохоронних органів».

Нагадаємо, Рада суддів України вирішила звернутися до суб’єктів права законодавчої ініціативи з рекомендацією про внесення на розгляд парламенту проекту закону щодо відтермінування у часі набуття чинності змін до ч.5 ст.27 КПК до початку повноцінного функціонування ЄСІТС.

Автор: Ольга Туева
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки