Суд призначив довічне покарання міліціонеру батальйону особливого призначення «Дніпро-1»

14:40, 16 апреля 2019
Самарський райсуд Дніпропетровська призначив довічне покарання міліціонеру.
Суд призначив довічне покарання міліціонеру батальйону особливого призначення «Дніпро-1»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Самарський районний суд Дніпропетровська визнав гр. С. винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених п. 7 ч. 2 ст. 115, ч. 2 ст. 162, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 296, ч. 2 ст. 342, ч. 1 ст. 345 Кримінального кодексу України, та призначив йому покарання у вигляді довічного позбавлення волі, повідомляє прес-служба суду.

Інших учасників злочинної групи визнано винними у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 162, ч. 2 ст. 296 КК України, та призначено покарання у вигляді трьох років позбавлення волі. Відповідно до пункту «д» частини першої статті 1 Закону України «Про амністію у 2016 році» звільнено від відбування покарання.

26.07.2014  гр. С  та гр. Г., гр. Д.,  гр. Б. та гр. К., міліціонери батальйону особливого призначення «Дніпро-1» ГУМВС України в Дніпропетровській області, вступили між собою за ініціативою гр. С. у злочинну змову, спрямовану на вчинення злочину, пов’язаного із незаконним проникненням до житла.   Гр. С.  мотивував це тим, що йому на праві власності належить одна з кімнат у квартирі і йому необхідно переконати осіб, що там проживають, не заважати її продати.

У результаті незаконного проникнення до житла та скоєння хуліганських дій постраждала літня сусідка — гр. М., якій завдані легкі тілесні ушкодження. Принижуючи її честь та гідність, гр. С. погрожував фізичною розправою у разі перешкоджання у продажу кімнати зазначеної квартири.

Хуліганські дії цих осіб були припинені через шум, який співучасники кримінального правопорушення почули з майданчика першого поверху. Два невідомих чоловіка вимагали пред’явити документи та погрожували викликати міліцію.

У гр. С. раптово виник злочинний умисел на позбавлення життя гр. Т., який заважав йому вийти з під’їзду зазначеного будинку. Діючи з особливою зухвалістю та винятковим цинізмом, він здійснив один постріл в голову, від якого гр. Т. помер у лікарні.

Суд задовольнив у повному обсязі цивільні позови потерпілих у справі та присудив стягнути з гр. С. моральну та матеріальну шкоду у розмірі понад 2 5 млн грн.

Вирок набирає чинності після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чому «довічники» мають отримати шанс вийти на волю та як оцінити ризики. Довічне позбавлення волі без права перегляду такого покарання та відсутність перспективи звільнення суперечать Конвенції про захист прав людини. Це випливає з рішення Європейського суду з прав людини від 12 березня 2019 р. у справі «Пєтухов проти України».

Також про необхідні законодавчі зміни, роль судової системи, систему оцінки ризиків для звільнення осіб в інтерв’ю каналу «Право ТВ» розповів експерт з правової реформи Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) Вадим Човган.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси