Як подолати недобросовісного забудовника

13:44, 24 апреля 2019
Реальні та неймовірні історії захисту суспільного інтересу.
Як подолати недобросовісного забудовника
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Недобросовісним забудовникам слід замислитися над своїми методами ведення бізнесу, адже нещодавно Касаційний адміністративний суд у складі ВС виніс рішення задовольнити касаційну скаргу об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Основною претензією цієї скарги була невідповідність містобудівних умов та обмежень проекту будівництва. І хоча де-юре в Україні не прецедентне право, таке рішення Верховного Суду де-факто дає цілком ясне уявлення щодо долі всіх подібних справ у подальшому.

Ще однією цікавою особливістю є те, що рішення у цій справі не лише задовольняє вимоги позивача, а й по суті стає на захист суспільного інтересу. А це вже значно тонша матерія. Наприклад, непоодинокі випадки звернення до суду громадських організацій за захистом саме інтересу. Наразі в судах знаходиться багато справ за поданням громадських організацій, в статутах яких вказані соціально спрямовані завдання.

Конкретно у нашій справі ОСББ «Машинобудівників-17а» подало позов до виконавчого комітету Вишневої міської ради про зобов’язання внести зміни до містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва на земельній ділянці. Головними порушеннями зазначалися розташування земельної ділянки у небезпечній близькості від струмка Желань, невідповідність етажності будівлі (було надано дозвіл на споруду висотою 30 метрів, але «випадково» набудували 46,9), а також недотримання норм відстані між сусідніми будівлями. Проте незважаючи на очевидні порушення, суди першої та другої інстанцій наполегливо не бажали задовольняти позов. Ця позиція аргументувалася можливістю з’єднання будинків деформаційним швом (проте відповідач відмовив у наданні доказу про будування зблокованого будинку, для якого деформаційний шов є нормою), а також відсутністю струмка Желань на кадастровій карті. Також судами першої та другої інстанцій не було надано належної правової оцінки тому факту, що в процесі будівництва було внесено зміни до містобудівних умов та обмежень відносно поверховості будинку.

Така практика не викликає подиву. Той факт, що за 2018 рік у Києві було зареєстровано 71 незаконне будівництво, цілком очевидно дає зрозуміти, що проблема недобросовісного будівництва з порушенням вимог — це буденність, а не виключення. Таке дослідження кожен рік проводиться командою форуму Domik.ua. Недобросовісні забудовники дуже спритно маніпулюють фактами, підміняють поняття та своїми шляхами отримують необхідні документи на будівництво. Тож звичайній непідкованій у всіх нюансах людині дуже важко відстояти свої права у таких ситуаціях.

Проте поступово на допомогу приходять громадські організації, мета яких — захистити саме суспільний інтерес. Відтак, хитрі забудовники отримали гідну відповідь. Касаційний адміністративний суд ВС задовольнив скаргу ОСББ, скасував рішення судів першої та другої інстанцій, а справу направив на новий розгляд до суду першої інстанції. Більш детально про цю незвичну ситуацію можна прочитати у постанові Верховного Суду від 20 березня 2019 року у справі №810/726/18. Той факт, що Верховний Суд України виніс позитивне рішення та особливо загострив увагу на захисті суспільного інтересу жителів міста Вишневе, демонструє позитивні зрушення у судочинстві України, а також дає зелене світло громадським організаціям у суди.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси