Мін’юст реалізував нові інструменти для блокування реєстраційних дій

17:05, 1 июля 2021
У 2021 році було розпочато перехід від концепції швидкого реагування до ризик-орієнтованої моделі запобігання «реєстраційному» рейдерству.
Мін’юст реалізував нові інструменти для блокування реєстраційних дій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рейдерство у сфері державної реєстрації було системною проблемою, яка існувала в Україні тривалий час. Так, у 2021 році було розпочато перехід від концепції швидкого реагування до ризик-орієнтованої моделі запобігання «реєстраційному» рейдерству. Про це повідомляє пресслужба Мін’юсту.

«Якщо пояснити простими словами, то раніше доводилося «ловити» замовників і виконавців «реєстраційного» рейдерства, ліквідуючи наслідки вже здійснених атак, а тепер задача – не пустити їх на поріг власника», — уточнили у пресслужбі.

Мін’юст розповів, що ж вдалося реалізувати у цьому напрямі цьогоріч:

Автоматизований обмін даними ДРП з ЄДР

Мін’юст працює над запровадженням автоматизованого обміну даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРП) з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР).

З допомогою автоматизованого обміну можна буде отримати достовірні відомості про назву юридичної особи, її керівників та здійснити перевірку повноважень представника.

У разі неузгодженості відомостей буде блокуватись проведення реєстраційних дій, вказаних у заяві про державну реєстрацію прав.

Проведення реєстраційної дії також блокуватиметься у разі закінчення строку дії довіреності представника юридичної особи.

Особистий кабінет власника нерухомості

Власники майна отримають робочий інструментарій на порталі Дія. Вони зможуть оперативно отримувати сповіщення про вчинення будь-яких дій з речовими правами на нерухомість. Зокрема, Мін’юст працює над впровадженням безкоштовного сервісу інформування власників нерухомості про початок проведення реєстраційних дій з їхнім майном. Якщо  відомості про майно внесені до державного реєстру і встановлено щодо нього «маячок», то щойно реєстратором буде розпочато будь-яку дію — відразу ж прийде повідомлення. Це означає, що можна буде оперативно реагувати на спробу проведення реєстраційної дії щодо нерухомості і звернутися до суду для встановлення відповідної заборони на певний строк.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що запустили Telegram-бота, який допоможе знайти корисну інформацію щодо роботи реєстрів Мін’юсту.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду