Арешт коштів за борги відбуватиметься в автоматизованому режимі: пояснення Мін’юсту

21:30, 6 июля 2021
Постанови про арешт чи зняття з арешту коштів на рахунках боржників державні та приватні виконавці можуть направляти до банків через АСВП.
Арешт коштів за борги відбуватиметься в автоматизованому режимі: пояснення Мін’юсту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За заборганість за житлово-комунальні послуги чи несплату штрафу за перевищення швидкості кошти на банківському рахунку можуть бути арештовані в автоматизованому режимі. Однак про автоматичне списання коштів не йдеться. Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції України.

Відповідно до реалізації наказу Міністерства юстиції України від 23.03.2021 № 1061/5, яким внесено зміни до наказу від 16.04.2019 року № 1203/5 «Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів», постанови про арешт/зняття з арешту коштів на рахунках боржників державні та приватні виконавці мають можливість направляти до банків через Автоматизовану систему виконавчого провадження (АСВП) без обмежень за категоріями стягнення.

Після того, як програмне забезпечення повноцінно запрацює, банки повідомлятимуть в електронному режимі не лише факт наявності банківських рахунків у боржника, а і їх номери та суми залишків на них. Тобто, з’явиться можливість накладати арешт винятково на 1 рахунок боржника в одному банку, а не на всі його рахунки в різних банківських установах, як це відбувається наразі. Відповідно, коштами на неарештованих рахунках їх власник зможе вільно розпоряджатися.

Усе це можливо тільки у разі відкриття виконавчого провадження.

Перевірити наявність боргів можна самостійно на таких платформах:

  • Єдиний реєстр боржників;
  • портал Онлайн-будинок юстиції;
  • електронний сервіс державних послуг Дія;
  • Автоматизована система виконавчого провадження (АСВП).

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд роз’яснив підстави для розгляду обвинувального акта у спрощеному провадженні.

Крім того, ми повідомляли, коли умова кредитного договору може визнаватись нікчемною.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде