Переривання трудового стажу: чи можна самостійно сплатити внески для майбутньої пенсії

11:18, 8 февраля 2022
Як українці можуть забезпечити собі право на пенсію у майбутньому.
Переривання трудового стажу: чи можна самостійно сплатити внески для майбутньої пенсії
Джерело фото: budgetnyk.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Громадяни, які у певні періоди не належали до категорії застрахованих осіб, тобто з якихось причин офіційно не працювали, мають право укласти договір про одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (за попередні періоди) або договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (на майбутній період), щоб у майбутньому мати можливість отримувати пенсійні виплати. Такий договір можна укласти не менше ніж на рік.

Про це повідомляє «Пенсійний кур’єр».

«Питання та умови укладання договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування врегульовані статтею 10 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449», - зауважують фахівці.

Так, заяву та необхідні документи подають у податковий орган за місцем проживання. З особою, яка подала заяву, після перевірки викладених у ній відомостей у строк не пізніше ніж 30 календарних днів із дня отримання заяви укладається договір за вибраним видом.

Договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання.

Крім того, громадяни самостійно для себе визначають період, за який мають можливість укласти договір про добровільну участь та сплатити страхові внески.

«Водночас, місячний розмір страхових внесків не може бути меншим за мінімальний страховий внесок (на сьогодні 1430,00 грн) та розраховується виходячи з мінімальної заробітної плати, наявної на день укладання договору (з 01.01.2022 мінімальна заробітна плата становить 6500,00 грн). Для договорів про одноразову сплату за попередні періоди сума буде вдвічі більшою (мінімальний страховий внесок на місяць, помножений на коефіцієнт 2)», - розповідають спеціалісти та зауважують, що одноразова сплата єдиного внеску здійснюється однією сумою за весь період.

Також «Судово-юридична газета» писала, чи можна стягувати кошти із заробітної плати: важливе роз’яснення.

Крім того, ми розповідали про страховий стаж: як працівнику перевірити його самостійно.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду