США спробують звільнити баскетболістку Брітні Грайнер, яку засудили в РФ

09:50, 5 серпня 2022
Держсекретар Ентоні Блінкен може особисто обговорити ситуацію навколо Грайнер з главою МЗС РФ.
США спробують звільнити баскетболістку Брітні Грайнер, яку засудили в РФ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У РФ суд 4 серпня визнав баскетболістку зі США Бріттні Грайнер винною у контрабанді наркотиків. Суд засудив Грайнер до дев'яти років колонії загального режиму та штрафу мільйон рублів у справі про контрабанду наркотиків.

Представник Білого дому Джон Кірбі не виключив, що держсекретар Ентоні Блінкен може 5 серпня особисто обговорити ситуацію довкола Грайнер з главою МЗС РФ. Про це повідомляє «Голос Америки».

США закликають Росію прийняти «серйозну пропозицію» щодо звільнення баскетболістки Бріттні Грайнер і колишнього морського піхотинця Пола Уїлана, зроблену ще кілька тижнів тому.

Грайнер, заарештовану в московському аеропорту в лютому за звинуваченням у перевезенні наркотиків, було засуджено сьогодні російським судом до дев'яти років ув'язнення.

«Це серйозна пропозиція. Ми закликаємо [Росію] прийняти її. Вони мали прийняти її кілька тижнів тому, коли ми вперше зробили [цю пропозицію]», - сказав Кірбі, відмовившись вдаватися в деталі, пославшись на проблеми, які можуть виникнути, у зв'язку з цим як для Бріттні Грайнер, так і для Пола Уїлана .

Кірбі пояснив, що Білий дім вирішив публічно розповісти про зроблену Москві пропозицію щодо обміну полоненими – традиційно в дипломатії вся подібна робота ведеться закулісно – через те, що Кремль ніяк не реагував на прохання Вашингтона протягом кількох тижнів, а також через «судовий фарс», у якому Грайнер була змушена брати участь, перебуваючи під арештом.

«Це було серйозною спробою з'ясувати, чи можемо ми досягти якогось результату. Ми й далі робитимемо ці спроби, наша позиція з цього питання не змінилася, - заявив Джон Кірбі. - Як сказав сьогодні президент Байден, адміністрація продовжуватиме невпинно працювати, використовувати всі можливі шляхи, щоб якнайшвидше доставити [Брітні Грайнер] додому в цілості та безпеці».

Кірбі не виключає, що держсекретар Ентоні Блінкен скористається можливістю, щоб обговорити подальшу долю американських ув'язнених з главою МЗС Росії. Сергій Лавров та Ентоні Блінкен беруть участь у зустрічі міністрів закордонних справ країн АСЕАН, яка проходить сьогодні у Камбоджі.

«Я не сумніваюся, що якщо у [держсекретаря] буде можливість поговорити з паном Лавровим, він це зробить, - заявив Кірбі. – У випадку, якщо йдеться про спробу добитися звільнення Бріттні, він може бути дуже і дуже наполегливим».

Раніше ми писали, що Байден запропонував обміняти російського бізнесмена Віктора Бута на двох громадян США, серед яких Бріттні Грайнер.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області