$10 000 за український паспорт: у Києві затримали організатора схеми та спільника

19:10, 23 січня 2023
Ділки обіцяли громадянці рф допомогу у набутті громадянства України та отриманні українського паспорта.
$10 000 за український паспорт: у Києві затримали організатора схеми та спільника
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Києві затримали ділків, які вимагали 10 тисяч доларів за отримання українського паспорту. Про це повідомляє пресслужба Офісу Генпрокурора.

Так, за процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито схему вимагання неправомірної вигоди з іноземних громадян за вплив на прийняття рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави (ч. 3 ст. 369-2 КК України).

За даними слідства, уродженець Дніпропетровської області, представляючись колишнім співробітником СБУ, за грошову винагороду обіцяв іноземним громадянам сприяти швидкому та безперешкодному отриманню ними українського громадянства. Він переконував своїх клієнтів, що має впливові зв’язки в Державній міграційній службі України та може вплинути на службових осіб відомства щодо прийняття ними позитивного рішення.

Вартість таких «послуг» він оцінив у 10 тисяч доларів.

В ОГП зазначили, що за таку суму чоловік пообіцяв громадянці рф, яка має посвідку на постійне проживання в Україні, допомогу у набутті громадянства України та отриманні українського паспорта. За його словами 7 тисяч доларів призначалися службовим особам, а 3 тисячі доларів - особисто йому.

Організатора схеми разом зі спільником затримали на одній із столичних АЗС після отримання «завдатку» у сумі 3 тисячі доларів.

Під час затримання у них вилучили фейкове службове посвідчення СБУ, форменний одяг, зброю та наркотичні засоби. Вилучене скеровано на експертизу.

Наразі організатору схеми повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід – тримання під вартою. З його спільником тривають слідчі дії.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси