Вчені навчили бджіл по запаху визначати хворих на COVID-19

19:40, 7 мая 2021
Така технологія може бути ефективною для діагностики людей в бідних країнах.
Вчені навчили бджіл по запаху визначати хворих на COVID-19
Джерело фото: wur.nl
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Нідерландах вчені Вагенінгенского університету навчили бджіл по запаху визначати людей, хворих на коронавірус SARS-CoV-2. Про це пишеться на сайті університету.

Учені навчили бджіл розширювати язик, відчуваючи запах коронавірусу. «Коронавірус, як і інші захворювання, викликає в організмі метаболічні зміни, що спричиняють запах. Бджіл можна навчити за лічені хвилини розпізнавати запах зразків, заражених ГРВІ-CoV-2» - йдеться у повідомленні.

Кожного разу, коли бджоли піддавались запаху зараженої проби, вони отримували винагороду з розчину цукрової води. Бджоли простягали язик, збираючи водний розчин цукру. Повторивши цю дію кілька разів, бджоли пов’язували цукрову винагороду із запахом як стимулом. Завдяки цьому неодноразовому кондиціонуванню досить швидко бджоли почали висувати язик лише для запаху, без винагороди як наступного. Навчена бджола може виявити заражений зразок протягом декількох секунд. У дослідженні брали участь більше 150 бджіл.

Вчені вважають, що така технологія може бути ефективною для діагностики людей в бідних країнах.

Окрім цієї технології, InsectSense працює з науковцями з Університету Вагенінгена та досліджень над технологією «LumiNose», біочіпом, який передбачає використання генів комах, які можна застосовувати для точного виявлення летких речовин.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Білорусь отримала власну вакцину від COVID-19.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді