Денис Малюська обговорив з повіреною у справах США перевірку членів ВРП на доброчесність

19:56, 8 октября 2020
Підвищення якості відбору членів Вищої ради правосуддя та оцінки їх доброчесності: Денис Малюська зустрівся з Тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін.
Денис Малюська обговорив з повіреною у справах США перевірку членів ВРП на доброчесність
www.facebook.com/minjust.official
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

8 жовтня Міністр юстиції України Денис Малюська та заступниця Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць провели зустріч із Тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін.

Предметом обговорення стали останні проекти змін до законів України щодо посилення інституційної спроможності української судової системи у частині функціонування та розподілу повноважень між Вищою кваліфікаційною комісією суддів та Вищою радою правосуддя.

«Зазначені зміни покликані врегулювати передусім питання підвищення якості відбору членів Вищої ради правосуддя та оцінки їх доброчесності, а також вирішити проблему нестачі суддівських кадрів, що є одним із завдань України відповідно до положень Меморандуму з Міжнародним валютним фондом про економічну і фінансову політику щодо нової Програми Stand-by», — наголосив Міністр юстиції.

Денис Малюська також зазначив, що з метою удосконалення нормативно-правової бази реформування правосуддя розробляються також пропозиції законодавчих змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних кодексів, спрямовані на забезпечення сталості та єдності судової практики, удосконалення інституту обов’язкових висновків Верховного Суду щодо застосування норм права, формування єдиної правозастосовної практики, утвердження Верховного Суду як суду права.

Крім того, сторони обговорили:

  • особливості нормативно-правового регулювання процедур обрання та призначення на посади керівників антикорупційних органів, таких, як Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Національне антикорупційне бюро, Національне агентство з питань запобігання корупції;
  • питання щодо подальшого розвитку системи надання безоплатної правової допомоги в Україні.

Американська сторона, зі свого боку, підтвердила готовність й надалі надавати усіляку підтримку Українській стороні у впровадженні реформ у сфері юстиції.

Нагадаємо, що наше видання аналізувало, що нові правила відбору до ВРП можуть торкнутися тільки майбутніх членів ВРП. 

Також ми писали, що з’їзд суддів України, який збереться в грудні цього року, розгляне питання про обрання нових членів Вищої ради правосуддя. 

Очевидно, що нові члени можуть бути відібрані за чинною нині процедурою, адже питання судової реформи народні депутати не планують розглядати раніше листопада.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде