Експертиза до конкурсу та нова форма подачі: МОН змінить підхід до відбору підручників

12:45, 27 мая 2021
МОН повідомило про новий Порядок конкурсного відбору підручників, за яким мають змінитися підходи до відбору шкільних підручників.
Експертиза до конкурсу та нова форма подачі: МОН змінить підхід до відбору підручників
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Комітеті Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій за участю представників Міністерства освіти і науки України (МОН) відбулися слухання, які стосувалися підручників та посібників для Нової української школи (НУШ).

Зокрема, на слуханнях представники МОН повідомили, що спільно з Інститутом модернізації змісту освіти працюють над процесом реформування відбору підручників. Для цього чиновниками був розроблений проект Порядку конкурсного відбору підручників, за яким мають змінитися підходи до відбору як шкільних підручників (окрім тих, які будуть подаватися в електронній формі), так і посібників та методичок для вчителів.

Виступаючи, заступник Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій повідомила, що педагоги наполягають на тому, що підручники повинні містити методичні матеріали, які вчитель практично б використовував у роботі.

Директор Інституту модернізації змісту освіти (ІМЗО) Євген Баженков відзначив, що був проведений аналіз підручників і виокремлено такі причини допущення помилок:

  1. Малий термін часу створення підручників, через що автори та видавництва не завжди встигають виявити і виправити помилки.
  2. Посібники залучаються до освітнього процесу без апробації. На думку Баженка, апробація мала б допомогти у визначенні якості підручників.
  3. За його словами, згідно з чинним Порядком конкурсного відбору, автори подають частину матеріалів підручника у видавничій верстці, а частину – в друкованій. Тому, як вказує директор, експертам важко цілісно оцінити видання і відповідно виправити помилки.
  4. Короткі терміни, які надаються закладам освіти для ознайомлення з посібниками.

Згідно з новим проектом Порядку конкурсного відбору підручників вводяться новації до відбору посібників.

Відтепер  у конкурсному відборі зможуть взяти участь підручники, які мають гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України». На думку чиновників, завдяки цьому експертиза буде проводитися до початку конкурсу, а отже вдасться відсіяти потенційно слабкі і неприйнятні підручники. Експертизу здійснюватимуть експертні комісії, які затвердить МОН.

Підручники повинні будуть подаватися на конкурс у вигляді оригінал-макетів. Конкурс матиме два етапи (частини), строки співпадатимуть:

  1. Проведення дизайнерської експертизи.
  2. Вибір посібника школами, які отримають електронні версії.

Нагадаємо: часто виникають скандали довкола помилок у підручниках. Зокрема, одна із найвідоміших: підручник «Українська мова» (1 клас, авт. Хорошковська О. Н., 2012 року видання), який містив помилку щодо дати заснування столиці України Києва. Зокрема, там вказано, що місто було засновано, як і всі його святині, у 19 столітті.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області