Депутати дали зрозуміти, що приватні виконавці отримають право стягувати штрафи за порушення митних правил

12:00, 13 июня 2021
Комітет підтримав законопроект про розширення прав приватних виконавців, внесений на виконання програми отримання фінансової допомоги.
Депутати дали зрозуміти, що приватні виконавці отримають право стягувати штрафи за порушення митних правил
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту проголосувати у другому читанні за урядовий законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо розширення повноважень приватних виконавців на примусове виконання постанов про накладення штрафу за порушення митних правил» № 4532 від 21.12.2020.

Проект Закону розроблявся Міністерством юстиції, він розширює перелік рішень, які виконуватимуться приватними виконавцями. 

Пропонується внести зміни до статей 535, 540 Митного кодексу України та розширити повноваження приватних виконавців щодо примусового виконання ними постанов у справах про адміністративні правопорушення. 

Зокрема, згідно з запропонованою редакцією частиною 2 статті 535 Митного кодексу, орган доходів і зборів, який виніс постанову про накладення адміністративного стягнення за порушення митних правил, буде виконувати її самостійно або через орган державної виконавчої служби чи приватного виконавця.

Крім того, частина 1 статті 540 МК буде передбачати, що у разі, якщо штраф не буде сплачено у строки, встановлені статтею 539 цього Кодексу, постанова органу доходів і зборів або суду (судді) надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця в установленому законом порядку.

Запропонувавши зміни в законодавство, Мін’юст таким чином вирішує прикладну задачу, обумовлену міжнародними зобов’язаннями України.

Законопроект був внесений Кабміном в парламент на виконання умови «5a» додатка І до Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником та Національним банком України як Агентом позичальника та Європейським Союзом як Кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 1 мільярда 200 мільйонів євро), ратифікованого Верховною Радою України 25 серпня 2020 року. 

Цією умовою передбачено, що для забезпечення можливості ефективного відновлення законних вимог органи державної влади:

а) розширять повноваження приватних виконавців (ПВ) на вимоги до ста тисяч (100 000) гривень проти будь-якого боржника (включаючи державних юридичних осіб та юридичних осіб за участю держави) та на адміністративні штрафи,

а також складуть дорожню карту щодо повного зрівняння їх повноважень із повноваженнями державних виконавців, зокрема, що стосується ПВ, які діють від імені будь-якого клієнта та проти будь-якого боржника, а також що стосується полегшення доступу до професії ПВ для збільшення їх загальної кількості та перегляду режиму дисциплінарного нагляду та контролю. 

Під час першого читання частина депутатського корпусу розкритикувала законопроект із пакету розширення повноважень приватних виконавців. А заступник міністра юстиції Андрій Гайченко розповів, навіщо розширювати права приватних виконавців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді