Встановлення факту батьківства: Верховний Суд вказав на важливий аспект

08:10, 12 августа 2021
Відсутність даних про те, чи було зроблено запис про батька дитини за вказівкою матері виключає можливість задоволення заяви про встановлення факту батьківства.
Встановлення факту батьківства: Верховний Суд вказав на важливий аспект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув справу № 336/1357/16-ц, в якій досліджував питання встановлення батьківства та визнання права власності в порядку спадкування.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що позивач звернулась до суду з позовом до відповідачів про встановлення батьківства та визнання права власності в порядку спадкування. На обґрунтування позову вказала, що вона перебувала у зареєстрованому шлюбі з чоловіком, який  відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а з серпня 2014 року почала стосунки з іншим чоловіком.

Проживаючи разом з ним, вона завагітніла. У 2015 році її госпіталізували до пологового будинку, пізніше її виписали і вона зателефонувала чоловікові і попросила забрати з лікарні, та дорогою до лікарні він потрапив у ДТП та помер.

Також відомо, що за рішенням місцевого суду її шлюб з колишнім чоловіком розірвано. Пізніше вона народила дочку, оскільки шлюб з колишнім чоловіком було розірвано лише у 2015 році, в актовому записі про народження дитини батьком вказано саме колишнього чоловіка.

Після смерті чоловіка, з яким вона проживала, відкрилась спадщина, на яку, як спадкоємець першої черги має право біологічна донька. Тож, на підставі зазначеного позивач просила суд встановити факт, що батьком дитини є померлий, та зобов’язати відділ РАЦС виключити з актового запису про народження дитини відомості про батька дитини та змінити його новим; змінити прізвище дитини, визнати за дитиною право власності на домоволодіння.

Рішенням суду першої інстанції, залишеним без змін постановою апеляційного суду, позов задоволено частково.

Встановлено факт, що батьком дитини є померлий. Внесено до актового запису від 14 січня 2016 року № 54 про народження, складеного Шевченківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Запорізького міського управління юстиції, такі зміни: змінити по батькові дитини, прізвище; ім`я, дату та місце народження дитини залишити без змін; батьком дитини замість однієї особи вказати іншу.

Визнано за дитиною право власності на частину житлового будинку, у порядку спадкування за законом після смерті.

Висновок Верховного Суду

Щодо вимоги про встановлення факту батьківства

Так, заявляючи вимогу про встановлення факту, що саме померлий, з яким вона не перебувала у зареєстрованому шлюбі, є батьком дитини, позивач просила встановити цей факт на підставі статті 130 СК України.

ВС зазначив, що частиною першою статті 130 СК України передбачено, що у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Згідно зі статтею 135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові дитини записується за її вказівкою.

Ураховуючи те, що дитина народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу між позивачем та колишнім чоловіком, її батьком у свідоцтві про народження зазначено колишнього.

Отже, матеріали справи не містять відомостей, а позивачем не доведено, що запис про батька дитини, вчинено за її вказівкою за правилами статті 135 СК України. Відсутність даних про те, чи було зроблено запис про батька дитини за вказівкою матері, виключає можливість задоволення заяви про встановлення факту батьківства щодо померлого, з яким мати дитини не перебувала у шлюбі, на підставі статті 130 СК України.

Тож Верховний Суд зазначив, що, зважаючи на те, що у справі не вимагається збирання або додаткової перевірки чи оцінки доказів, обставини справи встановлені судами повно, але судами допущено неправильне застосування норм матеріального права, судові рішення підлягають скасуванню в частині вирішення позовних вимог про встановлення факту батьківства з ухваленням у цій частині нового рішення про відмову в задоволенні цієї частини позовних вимог.

Щодо вимоги про виключення відомостей із актового запису про народження дитини

Заявляючи позов, позивач стверджувала, що померлий чоловік заяву про своє батьківство не подавав, оскільки загинув до народження дитини, однак за життя своєю поведінкою визнавав своє батьківство щодо ненародженої дитини, якою була вагітна позивач.

Та позивач вказувала, що померлий, вважаючи майбутню дитину  своєю дочкою, відвідував разом із нею як матір`ю дитини жіночу консультацію у лікарні, допомагав у постановленні на облік та заповненні відповідних медичних документів, у яких він був записаний батьком майбутньої дитини.

Враховуючи зазначене, колегія суддів дійшла висновку, що поведінка померлого за життя свідчить про визнання ним батьківства відносно дитини  та намір подати заяву про визнання батьківства щодо неї, який він не зміг реалізувати у зв`язку із загибеллю до народження дитини.

За таких обставин, враховуючи те, що концепція статті 138 СК України спрямована на можливість жінки, яка народила дитину у шлюбі, оспорити батьківство свого чоловіка шляхом пред`явлення позову про виключення запису про нього як батька дитини з актового запису про народження дитини, суд погоджується з висновками судів попередніх інстанцій в частині виключення запису про колишнього чоловіка з актового запису про народження дитини і внесення відомостей про померлого як про її батька.

Крім того, Верховний Суд врахував право дитини знати свого батька та можливість реалізувати спадкові права, а також, беручи за основу римську максиму lurasanguinis nulloiure civilidirimi possunt (жодні встановлення цивільного права не можуть скасувати права, що випливають із кровної спорідненості), робить висновок про необхідність внесення змін до актового запису про народження дитини, що і було зроблено судами попередніх інстанцій.

Втім ВС зазначив, що хоча суди попередніх інстанцій в цілому дійшли правильного висновку про задоволення позову  про виключення відомостей з актового запису про народження дитини, однак неправильно визначились із мотивами такого рішення, тому мотивувальні частини вказаних рішень підлягають зміні шляхом викладення їх у редакції цієї постанови.

Щодо спадкування спірного майна

Установивши, що померлий чоловік після смерті своєї матері в установленому законом порядку прийняв спадщину у вигляді частини будинку, і протилежного відповідачем ОСОБА_3 не доведено, суд першої інстанції, з яким погодився й суд апеляційної інстанції, дійшов правильного висновку, що вказане майно увійшло до складу спадщини, яка відкрилася після смерті чоловіка.

Тому малолітня дочка останнього, яка в установленому законом порядку через свою матір звернулась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті батька, має право на вказане нерухоме майно.

Враховуючи, що колегія суддів дійшла висновку про відсутність підстав для скасування рішення Шевченківського районного суду м. в частині вирішення позовних вимог про визнання права власності на спадкове майно, його виконання у цій частині підлягає поновленню.

Враховуючи обставини справи, Верховний Суд постановив:

Рішення Шевченківського районного суду м. Запоріжжя та постанову Запорізького апеляційного суду скасувати в частині вирішення позовних вимог про встановлення факту батьківства та ухвалити в цій частині нове рішення про відмову в задоволенні позову.

Рішення Шевченківського районного суду м. Запоріжжя та постанову Запорізького апеляційного суду в частині вирішення позовних вимог про виключення відомостей з актового запису про народження дитини змінити, виклавши мотивувальні частини вказаних рішень в редакції цієї постанови.

Рішення Шевченківського районного суду м. Запоріжжя та постанову Запорізького апеляційного суду в частині вирішення позовних вимог про визнання права власності на спадкове майно та розподілу судових витрат залишити без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд роз’яснив, у чому полягає принцип диспозитивності виконавчого провадження.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді