Чи буде підвищено вартість проживання у гуртожитках для студентів

08:08, 27 августа 2021
Кабмін схвалив програму розбудови мережі студентських гуртожитків на 2022-2026 роки.
Чи буде підвищено вартість проживання у гуртожитках для студентів
Джерело фото: userapi.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет міністрів України на своєму засіданні схвалив концепцію Державної цільової соціальної програми відновлення та розбудови мережі гуртожитків для проживання здобувачів освіти закладів вищої освіти на 2022-2026 роки.

У програмі зазначено, що на початок 2019-2020 навчального року, за даними Держстату, в країні функціонує 281 виш, де здобувають вищу освіту на різних рівнях понад 1 млн 266,1 тис. студентів.

На сьогодні існує три типи гуртожитків, у яких проживають здобувачі освіти. Найпоширенішими є ті, які називають економ-клас. Це гуртожитки з коридорною системою планування, душовою кімнатою в підвальному приміщенні (або однією на кілька поверхів), кухнею та санвузлом на поверсі. У програмі зазначено, що здобувачі освіти в такому гуртожитку проживають здебільшого у переповнених  кімнатах (від чотирьох до восьми осіб).

Також є гуртожитки підвищеного комфорту. Для них характерне секційне (блочне) планування, де на дві-чотири кімнати є санвузол, душова або ванна кімната, іноді також кухня.

Далі чиновники вказують, що найзручнішими можна вважати гуртожитки готельного типу, в яких для кожної кімнати передбачений окремий санвузол з душовою (ванною) кімнатою.

За приблизними оцінками чиновників, серед усіх гуртожитків, що перебувають на балансі закладів вищої освіти, до 80 відсотків є гуртожитками економ­ класу, близько 15 відсотків мають ознаки підвищеного комфорту, близько 5 відсотків є гуртожитками готельного типу.

Далі чиновники пишуть, що за проживання в гуртожитках для студентів встановлено граничний розмір плати, який не може перевищувати 40 відсотків розміру мінімальної академічної стипендії. Втім фактичний розмір плати не покриває витрати, необхідні для підтримання цих гуртожитків у належному стані.

Серед проблем у програмі виділені наступні: відсутність енергозберігаючих технологій експлуатації гуртожитків; зношене та застаріле облаштування і обладнання гуртожитків; відсутні або застарілі системи протипожежного захисту гуртожитків; відсутнє забезпечення доступності до будівель, приміщень та прилеглої території гуртожитків для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до вимог будівельних норм; недостатнє оснащення гуртожитків новими і сучасними меблями; відсутні  умови для дистанційного навчання  та онлайн-навчання (доступ до інтернету, відповідно обладнані приміщення); відсутні умови для якісного дозвілля здобувачів освіти; відсутнє належне забезпечення гуртожитків лічильниками в житлових кімнатах  для  збалансованої  оплати  комунальних  послуг  здобувачами.

Відтак чиновники виділяють два варіанти розв'язання проблеми.

Перший варіант полягає у збереженні наявних  способів управління та утримання гуртожитків закладів вищої освіти. Позитивним результатом такого варіанта може бути те, що ЗВО використовують власні ресурси та поступово напрацьовують ефективні способи управління мережею власних гуртожитків. Проте, на думку чиновників, реальною загрозою залишається очікувана  в  таких  умовах  стагнація  і  консервація  проблеми,  оскільки ремонт,  реконструювання  та  будівництво  гуртожитків  переважно  буде залежати від власних надходжень закладу.

Другий варіант полягає у застосуванні комплексного підходу, який передбачає залучення коштів з державного та місцевих бюджетів, а також коштів  закладів  вищої  освіти,  програм  міжнародної  технічної  допомоги.

Програму передбачається виконати протягом 2022-2026 років. Шляхами та способами розв'язання проблеми є:

ремонт і  реконструкція старих гуртожитків, будівництво нових гуртожитків (за потреби), добудова недобудованих гуртожитків;

проведення ремонту систем електро-, тепло-, водопостачання, водовідведення та каналізації, модернізація або встановлення систем протипожежного захисту, забезпечення гуртожитків засобами безперешкодного доступу до об'єктів, створення умов доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення;

оснащення гуртожитків додатковими зручностями (спортивними залами, пральними кімнатами, приміщеннями для самостійної роботи, залами для тренінгової та групової роботи, обладнаними сучасними меблями, з доступом до інтернету);

збільшення кількості гуртожитків готельного типу та підвищеного комфорту тощо.

У пунктах відсутній розрахунок, де взяти кошти і скільки потрібно.

При цьому далі зазначено, що обсяг видатків, необхідних для виконання Програми, визначається щороку з урахуванням можливостей державного та місцевих бюджетів під час формування їх показників.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що за виявлений плагіат будуть позбавляти дипломів молодшого бакалавра, бакалавра та магістра.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Желтобрюх
    Ірина Желтобрюх
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Банчук
    Олександр Банчук
    заступник Міністра юстиції України
  • Олена Кожух
    Олена Кожух
    застуниця голови Закарпатського апеляційного суду
  • Юрій Мазур
    Юрій Мазур
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Вікторія Світлицька
    Вікторія Світлицька
    суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя