За що вас можуть позбавити диплома бакалавра та магістра: зміни від Кабміну

15:20, 26 августа 2021
Якщо в роботі особи виявили плагіат, то її можуть позбавити ступеня бакалавра чи магістра.
За що вас можуть позбавити диплома бакалавра та магістра: зміни від Кабміну
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За виявлений плагіат будуть позбавляти дипломів молодшого бакалавра, бакалавра та магістра. Про це йдеться у схваленому Кабінетом Міністрів України Порядку скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації.

Чиновники пропонують скасувати рішення про присудження дипломів  за порушення академічної доброчесності.

Скасування рішення здійснюється закладом вищої освіти (ЗВО), який присудив відповідний ступінь, або його правонаступником. У разі коли роботу ЗВО, який присудив відповідний ступінь вищої освіти, припинено, а правонаступник відсутній, такий ЗВО визначається Міністерством освіти і науки України (МОН) протягом двох тижнів після находження повідомлення.

Як відбувається розгляд справи про порушення академічної доброчесності

ЗВО ініціює процедуру виявлення фактів порушення академічної доброчесності щодо осіб, яким таким закладом вищої освіти присуджено ступінь вищої освіти та присвоєно відповідну кваліфікацію, за рішенням вченої ради закладу або вчених рад структурних підрозділів закладу або на підставі повідомлення про факт порушення академічної доброчесності.

Таке повідомлення подається на офіційну адресу закладу, який присудив ступінь, у довільній письмовій формі або в електронній формі з використанням кваліфікованого електронного підпису та/або кваліфікованої електронної печатки. Повідомлення повинно містити таку інформацію:

прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності) особи, стосовно якої поставлено питання про порушення нею академічної доброчесності;

зміст порушення академічної доброчесності під час здобуття відповідного ступеня вищої освіти такою особою;

докази, що підтверджують факт порушення академічної доброчесності, включаючи прізвище, власне ім'я,  по  батькові (за наявності) автора/авторів та посилання на джерело оприлюднення розробок, наукових (науково-технічних) результатів, що належать іншим особам та були використані особою, стосовно якої поставлено питання про порушення нею академічної доброчесності;

прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності) особи або найменування заявника, його поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер телефону.

Рік присудження ступеня вищої освіти та інші додаткові відомості надаються за наявності інформації. Анонімні повідомлення не підлягають розгляду.

Після отримання такого повідомлення ЗВО зобов'язаний у  двомісячний строк провести перевірку інформації щодо можливих  фактів  порушення  академічної  доброчесності  та  прийняти відповідне рішення.

На основі розгляду закладсхвалює або скасовує рішення про присудження ступеня.

У  разі скасування рішення ЗВО протягом трьох робочих днів інформує особу, щодо якої прийнято рішення, заявника, звертається до МОН із заявою про внесення відповідної інформації до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, документує рішення в особовій справі, а також розміщує зазначену інформацію у відкритому доступі на офіційному вебсайті закладу вищої освіти. В інформації у відкритому доступі відображаються рік випуску, спеціальність, спеціалізація та/або освітня програма, серія та реєстраційний номер диплому.

МОН протягом десяти робочих днів з дня надходження повідомлення про скасування рішення від закладу вищої освіти вносить в Єдину державну електронну базу з питань освіти інформацію про недійсність зазначеного документа про вищу освіту.

Особа, яка втратила диплом, може поновитися на навчання. При  цьому  ЗВО  має  право визнати та перезарахувати не більше 50 відсотків кредитів Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи, отриманих за освітньою програмою, за якою скасовано рішення про присудження ступеня вищої освіти.

У разі добровільної відмови від диплому особа має право поновитися для однократної підготовки та проходження компонента (компонентів) атестації, де було порушено академічну доброчесність.

Також протягом чотирьох місяців має бути проведена перевірка керівника особи, у якої виявили факти порушення академічної доброчесності. При цьому записано, що «за необхідності за результатами перевірки вжити дії, передбачені  затвердженою  закладом вищої освіти політикою забезпечення дотримання учасниками освітнього процесу академічної доброчесності (кодекс академічної доброчесності)». Однак не уточнено, в чому це має проявлятися.

Особа, стосовно якої прийнято рішення про скасування його диплому, має  право  подати  апеляцію до МОН або оскаржити його в суді.

Апеляція повинна містити таку інформацію: прізвище, ім'я,  по батькові (за наявності) особи, стосовно якої прийнято рішення про скасування рішення, рік присудження ступеня вищої освіти, відомості про прийняте рішення про скасування рішення, підстави для апеляції та інформацію, що їх підтверджують, вимоги щодо скасування рішення за результатами розгляду апеляції, зокрема про повторний розгляд справи про порушення академічної доброчесності.

Апеляція розглядається Науково-методичною радою МОН протягом шести місяців з дати подання.

За результатами розгляду приймається одне з двох рішень: задовольнити  вимоги  особи,  що подає апеляцію,  повністю або частково або відмовити особі, що подає апеляцію, у задоволенні вимог.

Що буде з професією

У Порядку прописані  нюанси (наприклад, особа працює лікарем, адвокатом, суддею, де важливим є факт диплома), що у разі «скасування  рішення щодо присвоєння кваліфікації, необхідної для доступу до професії, для якої запроваджене додаткове  регулювання, МОН повідомляє уповноваженим органам, який  здійснюють регулювання». Тобто той орган вже має вирішувати, що робити.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати пропонують карати позбавленням стипендії чи відрахуванням із вишу за купівлю рефератів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Желтобрюх
    Ірина Желтобрюх
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Банчук
    Олександр Банчук
    заступник Міністра юстиції України
  • Олена Кожух
    Олена Кожух
    застуниця голови Закарпатського апеляційного суду
  • Юрій Мазур
    Юрій Мазур
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Вікторія Світлицька
    Вікторія Світлицька
    суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя