Судам заборонять накладати арешти на кошти місцевих державних адміністрацій

08:20, 1 октября 2021
Депутати не задоволені тим, що суди мають можливість забезпечувати позовні вимоги шляхом накладення арешту на кошти, що знаходяться на рахунках місцевих державних адміністрацій.
Судам заборонять накладати арешти на кошти місцевих державних адміністрацій
Джерело фото: iStock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Судам заборонять накладати арешт на кошти місцевих державних адміністрацій. Про це йдеться у законопроекті № 5827 від 26.07.2021 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безперешкодної реалізації місцевими державними адміністраціями повноважень в галузі бюджету та фінансів».

Його внесли «Слуги народу» Олександр Корнієнко, Андрій Клочко, Денис Маслов, Юрій Камельчук та інші.

Головним Комітетом, що відповідає за роботу над законопроектом, визначено Комітет з питань правової політики.

Проектом Закону пропонується внести зміни до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України та Закону України «Про виконавче провадження», встановивши що не допускається забезпечення позову шляхом накладення арешту на кошти, що знаходяться на рахунках місцевих державних адміністрацій в установах банків України та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Вищезазначеними положеннями планують доповнити статтю 137 Господарського процесуального кодексу та статтю 150 Цивільного процесуального кодексу України.

Одночасно статтю 56 Закону України «Про виконавче провадження» доповнять частиною 11, згідно з якою під час виконання рішення про забезпечення позову не допускається накладення арешту на кошти, що знаходяться на рахунках місцевих державних адміністрацій в установах банків України та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Іншим законопроектом «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо безперешкодної реалізації місцевими державними адміністраціями повноважень в галузі бюджету та фінансів» (реєстр. № 5828 від 26.07.2021) цей же авторський колектив пропонує не допускати зупинення видаткових операцій на рахунках місцевих державних адміністрацій у банківських установах України та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, а також накладення адміністративного арешту на такі рахунки.

Депутати шкодують, що нормами чинного законодавства України передбачається можливість накладати арешт на грошові кошти, що знаходяться на рахунках місцевих державних адміністрацій в установах банків України та/або в органах, що здійснюють казначейське виконання місцевими державними адміністраціями покладених на них повноважень в галузі бюджету та фінансів, здійснення фінансування відповідних заходів.

За їх переконанням, реалізація положень законопроектів «матиме такі позитивні соціально-економічні наслідки: забезпечення безперешкодної реалізації місцевими державними адміністрації повноважень в галузі бюджету та фінансів; усунення ризиків припинення фінансування місцевими державними адміністраціями заходів будівництва, розширення, реконструкції, ремонту та утримання виробничих підприємств, транспорту, мереж тепло-, водо-, газо-, енергозабезпечення тощо, у разі застосування заходів забезпечення позову».

Проте Комітет Верховної Ради з питань бюджету, дослідивши законопроект, зазначив, що запропоновані у законопроекті зміни не дозволять у повному обсязі реалізувати поставлену нардепами мету, оскільки відповідно до пункту 3 частини другої статті 22 Бюджетного кодексу України головними розпорядниками бюджетних коштів за бюджетними призначеннями, визначеними рішенням про місцеві бюджети, можуть бути місцеві державні адміністрації, виконавчі органи та апарати місцевих рад (секретаріат Київської міської ради), структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій, виконавчих органів місцевих рад, розпорядниками бюджетних коштів – інші бюджетні установи.

Одночасно в процесуальних кодексах відредагують порядок встановлення обмежень виїзду боржників за кордон.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області